Wandelroutes in de Eifel

De Oost-Friese Waddeneilanden van Duitsland | ken jij ze?

Duitsland, Waddeneilanden

Ken jij ze? De Oost-Friese Waddeneilanden van Duitsland. Duitsland bezit in totaal zo’n 24 Waddeneilanden; daarvan zijn er 14 bewoond en 10 onbewoond. Deze zijn dan weer op te delen in de Oost-Friese en Noord-Friese Waddeneilanden van Duitsland. In dit overzicht lees je welke eilanden er behoren tot het Oost-Friese deel.

De Oost-Friese Waddeneilanden van Duitsland

De Waddeneilanden behoren tot de deelstaat Sleeswijk-Holstein en Nedersaksen in Duitsland. Wat je net al kon lezen is dat de Duitse Waddeneilanden worden onverdeeld in twee stukken: Oost en Noord. We gaan het nu over oost hebben. In totaal behoren 12 van de 24 eilanden toe aan het Oost-Friese stuk en daarvan zijn er maar 7 bewoond: Borkum, Juist, Norderney, Baltrum, Langeoog, Spiekeroog en Wangerooge.

Juist

Als eerste beginnen we met Juist, het langste (17 kilometer) eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Met slechts 500 meter breedte is Juist wel erg smal, dit is dan wel bij hoog water. Als het laagwater is, kun je het wad op om te gaan wadlopen. Je gaat hier dan op ontdekkingstocht naar alle geheimen van het Wad. Aan de oostkust van het eiland vind je enkele zandbanken waar zeehondenfamilies heerlijk liggen te zonnebaden. Juist is verder een perfect eiland om te fietsen omdat het autovrij is. Ja, heerlijk genieten zonder uitlaatgassen. Aan strandwandelingen ook geen gebrek want bij laagwater is het strand 20 kilometer lang. Trek wel je laarzen aan ;).

De Oost-Friese Waddeneilanden Langeoog van Duitsland bezoeken

Borkum

Borkum is het grootste eiland (31 km²) van de Oost-Friese Waddeneilanden en ligt tevens het meest westelijk en dichtste bij Nederland. Het eiland is een waar paradijs om te fietsen en te wandelen. Verder is het eiland voor een groot deel erg ongerept omdat er veel plekken niet toegankelijk zijn voor mensen. Verder heeft het eiland een divers landschap en komen er meer dan 650 soorten planten voor. Ook aan vogelsoorten zul je hier meer dan genoeg hebben.

Borkum is een leuk uitje als je een stedentrip in Groningen maakt. Vanuit Groningen is het in totaal 1.5 uur reizen. Je kunt er gemakkelijk 2 dagen doorbrengen. Verder heeft Borkum een heerlijk kuuroord en je kunt niet uit onder een ritje met het bekende treintje van Borkum.

De Oost-Friese Waddeneilanden Langeoog van Duitsland bezoeken

Norderney

Na Borkum is Norderney het grootste Oost-Friese Waddeneiland met zo’n 25 km². Het eiland is 14 kilometer lang en 2 kilometer breed. Op dit eiland kun je perfect terecht voor de natuur want zo’n 85% van het eiland maakt deel uit van het nationale park Nedersaksische Waddenzee. De natuur die je hier gaat zien in de vorm van planten en dieren is waanzinnig. Wil je niet alleen maar wandelen, dan heeft Norderney zo’n 80 kilometer aan fietspaden voor je in petto. Wil je toch een wandeling maken over het strand, dan kun je met de 14 kilometer lange kuststrook je hart ophalen. En je kunt hier vanuit de haven van Norddeich zelfs wadlopen naar Norderney.

De Oost-Friese Waddeneilanden Langeoog van Duitsland bezoeken

Baltrum

We gaan van het grootste en langste eiland naar het kleinste eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Baltrum is klein, heel klein zelfs: slechts 5 kilometer lang en nog geen 1.5 kilometer breed. Dit maakt dit eiland super aantrekkelijk voor mensen die een dagje over willen gaan en graag van wandelen houden. Want ook dit eiland is autovrij. Wat ook tof is aan Baltrum is dat op sommige plekken het strand maar liefst 200 meter breed kan zijn. Je kan dan heerlijk uitwaaien en een fijne wandeling maken. Ook kan je hier perfect surfen of kiten ivm de vele zandbanken die er voor de kust liggen.

Wangerooge

Wangerooge is het op een na kleinste eiland van de Oost-Friese Waddeneilanden. Tevens ligt het ook precies in het midden van het nationale park Nedersaksische Waddenzee. Het leuke van dit eiland is dat je het geheel te voet kunt afleggen, want het eiland is maar 8.5 kilometer. Dus even doorstappen en je bent aan de andere kant. Verder heeft Wangerooge een honderd jaar oude eilandtrein, waarmee je dus het gehele eiland kunt ontdekken. Ook wordt dit treintje veel gebruikt door de lokale bewoners omdat ook dit eiland autovrij is.

De Oost-Friese Waddeneilanden Langeoog van Duitsland bezoeken

Langeoog

We zijn nu aanbeland bij Langeoog met een oppervlakte van zo’n 20 km² en daarvan is 14 kilometer strand. Heerlijk! Goed wandelen kan je hier ook net als op alle andere Waddeneilanden. Wat het leuke aan Langeoog is, is dat het is opgedeeld in zones. Nu denk je zones? Ja, zones zoals jongeren, mensen met honden of mensen die van actieve sporten houden. Ze hebben zelfs een aparte zone voor mensen die roken.

Op Langeoog kun je ook de uitdaging aan gaan om een 20 meter hoge duin te beklimmen. Nu denk je vast dat is een makkie maar met al dat duinzand kan het nog best een uitdaging zijn. Verder heeft het eiland een watertoren die uitzicht biedt over het eiland en het nationale park Nedersaksische Waddenzee. Verder is net als een paar andere Duitse Waddeneilanden Langeoog autovrij en mag je in de zomer op een paar plekken ook niet fietsen.

De Oost-Friese Waddeneilanden Langeoog van Duitsland bezoeken

Spiekeroog

Wil je een van de groenste eilanden bezoeken, ga dan naar Spiekeroog. Dit Oost-Friese Waddeneiland is 18,3 km² groot en je vindt er veel bosrijke gebieden met eiken en dennenbomen. Buiten de vele groenrijke natuur heeft Spiekeroog ook 15 kilometer aan zandstrand. Omdat dit eiland ook autovrij is kun je met een nostalgische paardentram een rit over Spiekeroog maken.

Overnachten op de Oost-Friese Waddeneilanden

De eilanden zijn allemaal niet erg groot. Natuurlijk is het fijn om je niet te hoeven haasten en optimaal te kunnen genieten. Op Borkum heb je bv genoeg mogelijkheden om te overnachten. Van een fijne camping tot aan mooie appartementen die je bijvoorbeeld hier kunt vinden.

Natuurlijk is er op de kleinere eilanden ook de mogelijkheid om te overnachten. Wel zou ik hier eerder kiezen voor een dagtrip i.p.v. een overnachting. Maar op de grotere eilanden kun je gemakkelijk een nacht op twee verblijven.

Hoe kom je op de Oost-Friese Waddeneilanden?

De enige mogelijkheid om op de eilanden te komen is met een boot. De verschillende afvaartijden zijn ook per eiland en per seizoen verschillend. Borkum is tevens wel het enige eiland dat vanuit Nederland te bereiken is. De rest is vanuit Noord Duitsland per boot te bereiken.

Ben jij al eens op één van de Oost-Friese Waddeneilanden geweest?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

..

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

10 Reacties

 1. Anouk

  Leuk om te lezen dat het allemaal zo divers is. Het lijkt me heerlijk uitwaaien daar. Wat grappig dat er op een eiland een treintje is, dat had ik niet verwacht.

  Antwoord
  • stripeaway

   Ik kende het eerst ook nog niet, dacht dat alleen wij Nederland Waddeneilanden hadden. Idd heerlijk uitwaaien 🙂

   Antwoord
 2. Janet

  Borkum heb ik wel eens van gehoord maar van de rest nog nooit. Ik heb hiervan nog niets bezocht maar dat is zeker eens een leuke afwisseling voor de Nederlandse versie. 😉

  Antwoord
  • stripeaway

   Als je dan toch je eerste stappen op de Duitse Waddeneilanden wilt zetten dan zou ik voor Borkum kiezen in combinatie met een stedentrip Groningen.

   Antwoord
 3. Manon Ruitenberg Fotografie

  Lijkt me toch een hele andere sfeer op deze waddeneilanden. Zeker als ik zo de ‘strandtentjes’ zie staan. Erg leuk om jouw ervaring te lezen.

  Antwoord
  • stripeaway

   Elke waddeneiland heeft zijn eigen sfeer. Zo vind ik dat bij de Waddeneilanden in Nederland ook. Zijn niet echt met elkaar te vergelijken.

   Antwoord
 4. Jenny

  Wat een prachtige foto’s!

  Ik ben nog nooit op de Duitse Waddeneiland geweest. Het lijkt me heerlijk daar uit te waaien.

  Antwoord
  • stripeaway

   Dankjewel :). Ik heb ze ook niet allemaal gezien maar dat is zeker mijn doel wel. Ook leuk voor een paar dagen en dan per dag één eiland. Zijn zo klein dat dat gemakkelijk gaat.

   Antwoord
 5. Linda

  Ik kende ze niet maar zou ze wel heel graag willen ontdekken! Lijkt me heerlijk om te doen. Het ziet er allemaal leuk en divers uit en de namen van de eilanden zijn ook geweldig

  Antwoord
  • stripeaway

   Ik wist in eerste instantie ook niet dat er nog meer Waddeneilanden waren buiten die van Nederland. Ook zijn sommige eilanden goed te combineren met een week vakantie in noord Duitsland.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.