Heidewandelingen in Utrecht

De mooiste heidewandelingen in Utrecht

Nederland, Wandelen, Wandelen Utrecht

De tijd van het jaar waar de heide in volle bloei staat is weer aangebroken. Heidevelden kleuren weer paars/roze en het landschap wordt op vele plekken omgetoverd tot een mini sprookje. In dit blog neem ik je mee op de mooiste heidewandelingen in Utrecht dus trek je wandelschoenen aan en ontdek in provincie Utrecht de mooiste heidevelden.

Kaapse Bossen

In hartje van het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug liggen de Kaapse Bossen. Men spreekt hier ook wel van één van de mooiste plekjes in Utrecht. Het natuurgebied is erg afwisselend waardoor je niet alleen een wandeling in het bos maakt maar ook nog eens langs een paar heidevelden. Er zijn hier geen uitgestrekte velden maar dat maakt het juist zo mooi dat deze zo klein zijn en te combineren met een wandeling langs bossen en stuifzand gebieden.

Austerlitz

Zelf wist ik niet echt wat hier moest verwachten maar dit heeft mij echt verrast. Op de parkeerplaats bij café Beauforthuis (waar je heerlijk kunt lunchen) parkeer je je auto. Zelf volgde ik de rode Wittehuis route. Het eerste deel van de route brengt je langs slingerpaadjes door het bos maar dan uit het niets ontpopt zich hier het heideveld. Ik had hier ook niet verwacht maar met het zonnetje knalde de paarse kleur van mijn camera af. Echt zo mooi hier!

Heidewandelingen in Utrecht

Stulpse Heide

Nog een prachtig heidegebied dat je zeker moet aandoen tijdens de heidebloei. Menig Utrechter spreekt hier samen met Landgoed Bornia en Heidestein over één van de mooiste natuurgebieden van Utrecht. De Stulpse Heide ligt in natuurgebied de Lage Vuursche in Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug.

Leersumse Veld

Het heideveld bij Leersum is groot en soms is het even zoeken naar prachtige paarse heide. Niet het hele veld staat altijd mooi in bloei maar altijd wel ergens. Zo ook bij mij wandeling toen ik pas tegen het einde, bij de schapen de prachtige paarse heide tegenkwam. Het is zeker wel de moeite waard om hier een mooie heidewandeling te maken.

Let wel op: momenteel augustus 2021 zijn een aantal delen van het gebied afgesloten ivm stormschade en vele omgevallen bomen.

En er zijn sommige delen niet toegankelijk ivm broedseizoen. Momenteel tot 1 september (2021).

Soestduinen

Laten we één van mijn favoriete plekjes in Utrecht niet vergeten; de Soesterduinen in Soest. Als je een mooie heidewandeling wilt maken in Utrecht dan moet je zeker hier zijn. Dit is een uniek landschap met heide en zandverstuiving. Dit is de grootste zandverstuiving in Utrecht waar je wandeld langs zandvlaktes en in aug/sep langs prachtige paarse heidevelden. Wil je een lange heidewandeling maken combineer de Soesterduinen dan met natuurgebied Monnikenbos en Vliegbasis Soesterberg. Er zijn geen mega heidevelden in deze gebieden maar het maakt wel een prachtige wandeling compleet en erg gevarieerd.

Lees hier alles over wandelen over de Soesterduinen in Utrecht

Landgoed Bornia en Heidestein

Men spreekt met Landgoed Bornia en Heidestein over één van de mooiste heidevelden in provincie Utrecht. Je kunt hier dus een prachtige heidewandeling maken maar ook genieten van de schaapskooi die er aanwezig is. Het heideveld ligt tussen landgoed Bornia Drieberg en de Schaapskooi van Heidestein. Het landschap is zo mooi door de grote variatie van heide, vennetjes en bossen. Zeker een aanrader om hier een mooie heidewandeling te maken.

Heidewandelingen in Utrecht

Kleine achtergebleven heidevelden

In de provincie Utrecht vind je niet zo heel veel heide en als ze er zijn, zijn ze vaak klein. Dit komt omdat er vanaf de middeleeuwen (toen de heidevelden in de provincie zijn ontstaan) veel bossen plaats moesten maken voor landbouwgrond. Dit heeft niet altijd goed gedaan aan de natuur maar daarvoor hebben de heideplant, die kan groeien op voedselarme grond. Handig want zo wordt de natuur mooier aangekleed. Heb jij de kleine heidevelden tijdens je heidewandeling in Utrecht al gespot?

Heidewandelingen in Utrecht

Voordat je het weet is de heidebloei alweer voorbij. De heide staat ongeveer van half augustus tot half september in bloei. Dit kan natuurlijk altijd een beetje afwijken en het kan zomaar zijn als we een zeer droge zomer hebben dat er helemaal geen heidebloei is.

Je ziet maar weer dat Utrecht genoeg mogelijkheden heeft tot mooie heidewandelingen. Wil je nou meer ontdekken in Nederland dan vind je hier alle heidevelden in Nederland waar je prachtige wandelingen kunt maken. Enjoy!

Wat zijn jouw favoriete heidewandelingen in Utrecht?

Misschien vind je dit ook wel interessant

Adventure Pack Grindelwald

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.