Reizen zit in mijn bloed maar Nederland helemaal achter mij laten is nog steeds niet gelukt. Ik ben er geboren en getogen en vind er elke dag nog steeds mijn geluk. Thuis komen voelt ook echt als thuis komen als ik wordt begroet door mijn twee katten. Daarom vind ik het een mooi idee om deze tag over mijn mooie kikkerlandje in te vullen: de Gewoon Nederlands tag.

Deze tag komt oorspronkelijk van Gewoon Marieke, die deze leuke tag bedacht. Vele bloggers nemen deze tag over. Ook zo Kelly van Dutchie on the road, waar ik deze tag voor het eerst zag.

Eén of meer koekjes bij de thee?

Een hele verpakking! Ja, het is echt zo. Als ik zelf een pak koekjes koop dat gaat ook echt heel dat pak op. Gelukkig kan ik mezelf goed inhouden met het kopen van die verleiding. Vooral Oreo koekjes zijn tha bom.

Wat is je favoriete stamppot?

Peestamp aka worteltjesstamp. Liefs met blokjes kaas erin die dan lekker er door heen. Jammie! Vind boerenkool ook echt heel lekker maar boerenkool zonder worst is geen boerenkool. En ik eet sinds begin oktober geen vlees meer. Dus dan houden we het gewoon bij de worteltjesstamp.

Welke Nederlandse feestdag vind jij de leukste?

Deze feestdagen of week is vooral in het zuiden, onder rivieren een populaire feestweek. Je houdt ervan of je moet er niks van hebben: CARNAVAL. Alaaf! Als je gaat kijken naar de wettelijke Nederlandse feestdagen staat carnaval er niet tussen (wat eigenlijk wel zou moeten, vind ik). Maar goed deze dame kan haast niet wachten tot we weer officieel verkleed door de straten van het Kielegat aka Breda mogen. Eerst nog 11de van de 11de en Klunen en dan is het weer zo ver en dan is  Brabant de gezelligste provincie van Nederland – met een knipoog.

Klunen het leukste feest van Nederland

Wat is volgens jou het leukste plekje in Nederland?

Breda, mijn eigen thuishaven. Het is niet alleen omdat ik er woon maar ik kom hier ook echt tot rust. Deze wat kleiner stad heeft een fijne sfeer. Al meerdere keren uitgeroepen tot de beste binnenstad van Nederland en daar sta ik helemaal achter.

Wat is jouw favoriete accent?

Dat is niet moeilijk: Brabants. Zelf ben ik een echte Brabander en durf ik dat met trots te zeggen. Houdoe (doei, tot ziens), kattenbak (kofferbak auto), juin (ui), kennen (kunnen), der neffe (er naast), afgewerkt (klaar met werken), ons ma of pa (mijn moeder of vader), aangereden (ik ben net in de auto gestapt of onderweg), ijskast (koelkast), bekant (bijna), sebiet (straks), bende gek (dat doe je toch niet), daganie (dat gaat niet) en ga zo maar door. Ik hou er van. Vaak lekker kort en krachtig.

Ps: Brabants is ook uitgeroepen toch het meest sexy accent van Nederland ;).

Welk woord is voor jou typisch Nederlands?

Deze vind ik wel moeilijk. Een typisch Nederlands woord. Zelf vind ik houdoe wel leuk maar dat is weer meer Brabant. Vinden ze in Rotterdam nog steeds raar/leuk als ik dat zeg als mijn werkdag voorbij is. Wat dacht je van gewoon? Of gezellig? Het zijn ook gelijk van de woorden die je niet makkelijk vertaalt naar het Engel, dan klinkt het gewoon niet. Toch? Voor gezellig is helemaal geen vertaling. Typische Nederlands woord!

Welk typisch Nederlands gebruik vind jij het leukst?

Fietsen? Bitterballen? Hou echt van fietsen en bitterballen (ook al eet ik geen vlees meer). Maar denk wel dat wij het land zijn waar fietsen het meeste voorkomt. Een ander gebruik vind ik pepernoten. Liggen al in de zomer in de schappen en ik weiger eigenlijk die dingen te kopen tot de Sint in het land is. Alleen dit hou ik nooit vol. Ze zijn echt te lekker. Liefs met een laagje witte chocolade.

Welk Nederlands gezegd is jouw favoriet?

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Denk dat iedereen deze wel snel kiest maar het is echt zo. Ook deze vertalen naar het Engels klinkt voor geen meter maar wij alle Nederlanders snappen deze (denk ik). Thuis blijft toch altijd thuis, hoeveel ik ook van reizen hou en geen waarde hecht aan een vaste plek. Thuis komen is bij familie en vrienden. Die bekende geur, het lekkere eten. Thuis komen is waar het klokjes nergens anders zo tikt.

Hier kwam mijn zusje na 6 maanden reizen weer thuis.

Wat is je favoriete winkel van Nederlandse bodem?

HEMA, zonder twijfel. Echt mijn huis komt voor de helft uit de Hema. Ook mijn make-up koop ik er regelmatig. Net zo als sokken, taart, reisspullen, foto’s, gordijnen – ze hebben er bijna alles. Zo fijn!

Wie vind jij de leukste BN’er?

Miss Montreal, deze vrouw is een inspiratie voor mij. Ondanks dat ze veel stottert blijft ze dit omarmen. Tijdens haar zang hoor je hier helemaal niks van en dat vind ik zo mooi. Ze laat zich niet leiden door angst en volgt haar dromen.

O en natuurlijk Floortje Dessing. Wat die allemaal ziet van deze prachtige wereld, kan ik alleen maar van dromen. Beetje jaloers, beetje erg jaloers – OEPS.

Wat vind jij het mooiste en/of leukste Nederlandstalige liedje?

Dat vind ik echt een hele moeilijk. Echt want vind momenteel Nederlandse nummers steeds beter worden. Vind Roxanne Hazes tegenwoordig mooie nummers maken – ik was toch je meisje (mooi). En Miss Montreal vind ik gewoon helemaal top. Guus Meeuwis met (Geef mij je angst, Brabant, Het is een nacht en ga zo maar door). En dan hebben we het nog niet eens over de rest gehad die ik mooi vind. Moeilijk. Dan maar niet kiezen.

Haring? Ja of nee?

Jaaaaaaaaaaa, duidelijk toch! Ik ben echt groot fan van vis en dan vooral haring, met uitjes – VEEL. Ik moet niet zien hoe ze het klaar maken maar o o o wat kan ik hier van genieten.

Dit was een leuke tag om in te vullen. Zo leer je mij een klein beetje beter kennen. Ook vind ik het leuk als jij deze tag hebt ingevuld om mij dit te laten weten. Dan kom ik zeker even een kijkje nemen.

Heb jij nog iets wat je graag over mij wilt weten? Shoot the question…

Foutje gezien? Meld het.