Geierlay Hangbrug bezoeken

De Geierlay Hangbrug: de mooiste hangbrug van Duitsland

Duitsland, Eifel, Hiken, Moezel

Op 3.5 uur rijden vanaf Breda, ligt de één na langste hangbrug van Duitsland: de Geierlay Hangbrug. Ben jij niet bang om op 100 meter hoogte, over een 360 meter lange brug te lopen? Dan is de Geierlay hangbrug een must visit voor jou.

De Geierlay hangbrug

Sinds 3 oktober 2015 is de Geierlay brug een feit. Deze trekpleister is geïnspireerd door de hangbruggen uit Nepel. De twee dorpen Morsdorf en Sosberg worden met elkaar verbonden. Een lange tijd was de Geierlay brug de langste van Duitsland, helaas is er sinds 2018 een langere bij gekomen. Wel behoort de Geierlay Hangbrug tot één van de langste hangbruggen van Europa!

Geierlay Hangbrug bezoeken
Geierlay Hangbrug bezoeken

Een toeristisch trekpleister

Voor één week verbleven wij in de Eifel en besloten wij vanuit daar ook deze hangbrug mee te pakken. Het is een toeristische trekpleister en op een zonnige dag ben je er bijna nooit alleen. Wij hadden een zonnige dag en besloten daarom ook vroeg te vertrekken. Vanuit het Landal huisje is het zo’n 1.5 uur rijden. Doordat je dan vroeg aanwezig bent, heb je veel kans op weinig mensen.

Geierlay Hangbrug bezoeken

De Geierlay hangbrug: hoe kom bij de brug

In de vroege ochtend komen wij aan in Mörsdorf. Alles ontwaakt rustig en we zien maar weinig mensen. Dit is een goed tekenen want teveel mensen op de brug wil ik niet (iets met foto’s). We parkeren onze auto (betaald parkeren overal). Vanuit Mörsdorf lopen wij 1.8 kilometer en moeilijk te bereiken is het niet. Je loopt op een lange asvalt weg. Je kan er ook voor kiezen om de avontuurlijk hike route te nemen. Deze is ongeveer 6.4 kilometer lang en je mag hier flink klimmen en dalen.

Als we na ongeveer 25 minuten aankomen bij het begin punt van de brug, zijn er al een aantal mensen. We maken haast want we wisten dat het elk moment mega druk kon worden. Ik maak een paar hele toffe foto’s en laat er ook een paar maken van mij :). En dan zie ik in de verte te hordes mensen aan komen. We maken ons klaar om de brug over te gaan.

Lees ook: Niet ver van de Geierlay hangbrug ligt het sprookje kasteel “Burg Eltz”. 

Een must visit!

Geierlay Hangbrug parkeren
Geierlay Hangbrug bezoeken

Wandelen bij de Geierlay Hangbrug: Geierlayschleife wandelroute

Als je de brug vanuit Mörsdorf oversteekt, moet je eigenlijk de Geierlayschleife terug nemen. Dit is de hike route van 6.4 km die je ook onder de brug brengt. Daarna brengt de route je door een prachtige vallei. Wel kan je een aantal pittige klimmen verwachten. Houd hier rekening mee.

Wij besluiten deze mini hike te doen en hebben er geen spijt van. Oké, tijdens een van de klimmen, met behoorlijke oplopende temperaturen, hebben we even spijt. Het zweet druipt van onze gezichten af. Maar het is het waard, op het moment dat we weer door een prachtige vallei lopen.

Geierlay Hangbrug wandellroute
Geierlay Hangbrug wandellroute
Geierlay Hangbrug wandellroute
Geierlay Hangbrug wandellroute

De Geierlay hangbrug van onderen bezichtigen

Meer dan 80% van de mensen die deze hangbrug bezocht blijft boven en verkiest er niet voor om naar beneden te gaan. Dit is echt zonde want het aanzicht van de hangbrug is bijna net zo spectualiar. De onderkant bereik je door de bovenstaande wandelroute te volgen. Op vele plekken heb je een prachtig uitzichtpunt op de brug. 

Lees ook: Wandel de mooiste wandelingen van de Eifel

Geierlay Hangbrug bezoeken
Wandelroute Geierlay Hangbrug
Wandelroute Geierlay Hangbrug

Geierlay hangbrug met honden

De brug oversteken met honden, is veilig, minst aangelijnd. Toen wij op vooronderzoek uit gingen konden we maar weinig informatie vinden. Is de Geierlay hangbrug veilig voor honden? We twijfelde maar namen toch de proef op de som. Als het toch niet veilig zou zijn, dan zou we apart de brug over gaan en één zou met de honden achterblijven.

Toen we de brug van dichtbij inspecteerde zagen we gelijk dat ze niet echt weg konden. De onderkant/zijkant van de brug zit een smalle open ruimte maar hier kan alleen een echte kleine hond doorheen. De railing is hoog genoeg om veilig voor jou en je dier te zijn.

Jij, kent je hond het beste en weet of je hond dit leuk gaat vinden. Wij wisten niet helemaal zeker hoe ze op hoogte zouden reageren. Toen we de brug overgingen, merkte we gelijk dat stil staan geen optie was. Stil staan gaf de honden zenuwen. Lopen was de beste manier. Dus we bleven in beweging. Gelukkig hadden we alle ruimte.

We hielden de honden aangelijnd en dichtbij ons. Ook lieten we de honden voorop lopen zodat ze vooruit konden kijken. Toen de honden het eind van de brug zagen, begonnen ze iets meer te ontspannen. We zijn er wel achter gekomen dat één van de honden hoogtes niks vind en we dit ook niet nog een keer gaan doen. De andere vond het allemaal maar best zolang we bleven lopen.

Geierlay Hangbrug met honden
Geierlay Hangbrug met honden

Hoogtevrees…gaan of niet?

Dat is niet wat ik voor jou kan bepalen. De brug is lang en is 100 meter hoog. Ook wiebelt de brug een beetje als je er over heen loopt. Voor mij is dit juist die spanning, die ik zo ontzettend fijn vind. Voor andere is dit een doodsangst. Om de angst een beetje weg te nemen, de brug is veilig. Als je vroeg of laat gaat heb je weinig tegenliggers op de brug. Dit maakt het net is minder lastig.

Wel raad ik je het aan, om het gewoon te proberen. Angst is angst en wordt groter gemaakt door de al bestaande angst in je hoofd. Door angst aan te gaan, kan je het overwinnen.

Geierlay Hangbrug hoogte

Praktische informatie Geierlay Hangbrug

De bezoeken van de  Geierlay Hangbrug is het meer dan waard. Natuurlijk zijn er altijd een aantal dingen die handige zijn om vooraf te weten:

Lengte en hoogte Geierlay hangbrug

De Geierlay hangbrug is 360 meter lang en 100 meter hoog. De breedte van de brug is 0.85 centimeter. Je kan er dus gemakkelijk met twee-en naast elkaar staan. De brug wiebelt wel als je er overheen loopt met meerdere mensen of bij wind. De brug is tevens ook de één na langste hangbrug van Duitsland.

Geierlay Hangbrug hoogte

Beste tijd om de brug te bezoeken

Het gehele jaar door is de Geierlay Hangbrug te bezoeken. In de winter heb je kans dat er in het dorp geen restaurant of winkels open zijn.

De brug zelf is het gehele jaar toegankelijk. Wel belangrijk is op de veiligheid in te schatten. Vermijd een bezoek aan de brug bij slecht weer of veel sneeuwval. Dit kan gevaarlijk situaties opleveren.

Wil je zo min mogelijk mensen? Ga buiten de schoolvakanties en zo vroeg of laat mogelijk op de dag. Hiermee vermijd je de drukte.

Geierlay Hangbrug uitzicht

Parkeren

Parkeren voor een bezoek aan de Geierlay hangbrug kan in het dorpje Mörsdorf. Bij het bezoekscentrum is een parkeerplek die in het hoogseizoen snel vol kan raken. In het dorp hebben ze genoeg andere parkeergelegenheden en net buiten het dorp een aantal grote parkeerplaatsen.

Vanaf de parkeerplek is het zo’n 1.8 kilometer naar de hangbrug.

Let erop dat het betaald parkeren is.

Waar ligt de Geierlay Hangbrug

De Geierlay hangbrug ligt in Hunsrück, dit is een laaggebergte dat deel uitmaakt van het Rijnlands lesiteenplateau.

Het is vanaf Breda zo’n 3.5 uur rijden en 365 kilometer van Utrecht. Onderweg kom je genoeg bezienswaardigheden tegen en is het aan te raden op er een meerdaagse roadtrip van te maken. Omdat het in de buurt van Trier, Koblenz en Frankfurt ligt kan je ook deze steden aan je roadtrip binden.

Op Google Maps kun je trouwens gemakkelijk de brug vinden door Geierlay hangbrug in te tikken.

Geierlay Hangbrug bezoeken

Is er eten en drinken bij de Geierlay hangbrug

Ondanks dat het elk jaar ontzettend veel toeristen trekt is er bij de hangbrug zelf geen mogelijkheid tot eten en drinken. Neem dus zelf eten en drinken mee. Vooral als je ook besluit om de Geierlayschleife wandelroute te gaan lopen, neem dan genoeg water mee. 

In Mörsdorf zijn er genoeg mogelijkheden om heerlijk te eten. Ook heb je er een supermarkt als je nog iets van inkopen wilt doen. 

Is er een wc aanwezig

Eigenlijk moet je de Geierlay hangbrug zien als een bezienswaardigheid middenin de natuur. Het toeristen is hoog maar de luxe laag. Dus er is ook geen wc aanwezig bij de hangbrug. 

Geierlay Hangbrug bezoeken

Overnachten in Mörsdorf

Natuurlijk is deze omgeving niet alleen bekend om zijn beroemde hangbrug (oke heel groot beetje wel) maar is de rest van de omgeving ook zeer de moeite waard om te ontdekken.

Zelf verbleven wij niet in Mörsdorf maar in een huisje van Landal op 1.5 uur rijden. Dit is een fijne plek om te verblijven maar wel ver weg.

Wil je nou niet zover hoeven rijden, dan raad ik je aan om in een hotel in Mörsdorf te verblijven of in een hotel in de buurt van de Geierlay hangbrug te verblijven.

Bezoek deze hangbrug

Mensen bezoek deze hangbrug in Duitsland. Het is echt een toffe plek om te zien en te ontdekken. Natuurlijk is het er druk en moet je je er op voorbereiden dat je veel mensen zult tegenkomen maar het is het zo meer dan waard. 

Heb jij de Geierlay hangbrug in Duitsland al eens bezocht of zou je de één na langste hangbrug van Duitsland is willen bezoeken?

Disclaimer: In dit artikel vind je affiliatelinks. Als jij een aankoopt doet via een link, dan ontvang ik zonder extra kosten voor jou een kleine commissie. Meer informatie over affiliate vind je hier.

Misschien vind je dit ook wel interessant

Reisgids Duitsland
Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

8 Reacties

 1. vakantie

  Mooie Europese plek. Leuk om er een actievere vakantie van te maken

  Antwoord
  • stripeaway

   Zeker een hele toffe plek om te bezoeken. Er is ook zoveel te doen in de buurt dan je je niet snel gaat vervelen 🙂

   Antwoord
 2. Fem

  Of ik het durf betwijfel ik (h o o g t e v r e e s…), maar ik vind het detail dat er ook katten aangelijnd meegaan reden genoeg om hem toch even op te slaan. En de uitzichten, natuurlijk. 🙂

  Antwoord
  • stripeaway

   Haha die katten doen het he? Zeker een aanrader om het toch is te proberen. Weet namelijk dat het uiteindelijk wel mee valt als je eenmaal op de brug staat.

   Antwoord
 3. Michael

  Leuk om te lezen! Ik ga in de week van 18 mei naar de Eifel en wil de hangbrug zeker gaan bezoeken. Deze dagen ben ik samen met mijn 2-jarige dochter en graag neem ik dus een kinderwagen/buggy mee. Kan je mij wellicht vertellen of de brug breed genoeg is om met een buggy of een kinderwagen over heen te lopen (ook wanneer er meerdere mensen aanwezig zijn)? Mijn laatste vraag is hoe laat jullie daar ongeveer waren? Groetjes, Michael

  Antwoord
  • stripeaway

   Hallo Michael. Als eerste wat leuk dat je richting de Eifel gaat, een leuk gebied om te ontdekken. De hangbrug moet je idd zeker bezoeken. Wij ging vroeg in de ochtend. Kwamen om half 8 aan bij de parkeerplaats en waren om 8 uur bij de brug. Rond half 9 / 9 uur begon het al druk te worden.
   Op jouw vraag over de breedte kan ik niet precies een antwoord geven. Als ik Google dan kom ik uit op 0.85 cm. We paste er gemakkelijk met twee mensen op, hiermee bedoel ik naast elkaar staan. Alleen al men wilde passeren dan moesten we achter elkaar lopen. Ik denk dat het dus niet handig is om met de kinderwagen over te gaan. Misschien kan je tijdens het oversteken je kinderwagen in klappen en je dochter te dragen?

   Antwoord
   • Michael

    Dank voor je reactie! Kinderwagen inklappen is geen probleem, en dragen uiteraard ook niet. Echter weet ik niet hoe betrouwbaar het is om de kinderwagen ingeklapt of niet, te laten staan bij het begin van de brug. Het doel is om naar de andere kant te lopen en weer terug. Mijn dochter dragen, de kinderwagen ingeklapt meenemen en dan ook nog foto’s/filmpjes maken is geen optie 🙂

    Antwoord
    • stripeaway

     Uhm ik heb geen gevoel gehad van onveiligheid alleen je weet het nooit natuurlijk. Je kan ook een hangslot meenemen en dan vast maken aan een van de bomen daar :). Maar naar de brug is het ongeveer 1.8 kilometer lopen dus op zich niet heel ver. En idd ik zou proberen over te gaan zonder kinderwagen. Lekker vroeg in de ochtend heb je ook nog weinig mensen.

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.