Dag 8 (26 juli 2017) van het avontuur Cycle for Plan – Zambia editie. De strijd tegen kindhuwelijken en het ultieme avontuur.

De dag breekt aan en we maken ons klaar voor de ene laatste dag van de 6 daagse fietstocht. Al maanden keek ik uit naar deze dag. Eindelijk na één jaar contact ga ik haar dan eindelijk ontmoeten: mijn sponsorkindje Timkelenji. Ze is inmiddels één jaar ouders en woont niet meer bij haar ouders maar bij haar tante. Ze woont nu dus iets dichter bij school.

Voordat we allemaal ons sponsorkindje kunnen ontmoeten, mogen we eerst nog een flink aantal kilometer gaan fietsen over dirt-roads. Het was vroeg dus de zon scheen mooie door de bomen heen, wat een magisch effect gaf. Ongeveer rond een uurtje of 10 kwamen we aan bij Tikondane, een klein dorpje in de middle of nowhere. Toen we werden ontvangen door honderden kinderen en een koor liep er een klein traantje over mijn wang. Wat ben ik dankbaar dat ik ondanks de vele kilometers op de fiets dit mag meemaken.

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

Toen we allemaal verdeeld waren zag ik een warme lach tussen een horde van kinderen komen, wist het niet helemaal zeker maar dit is Timkelenji. Ik kijk nog een keer en ik weet het zeker. Ze herkent mij natuurlijk niet en ik moest wachten op een tolk voordat ik contact mocht maken met haar. Maar toen we elkaar aankeken was er duidelijk een klik.

Ongeveer 5 minuten later kwam onze tolk eraan en was het zover dat ik eindelijk contact mocht maken met Timkelenji. Of het zo had moeten zijn. Ik kreeg gelijk een knuffel en ze pakte mij hand vast of als we elkaar al maanden kenden. We hadden niet veel woorden nodig want we voelde dat het goed was. We gingen ergens rustig in de schaduw zitten en wisselde vragen en verhalen uit. Een van haar mooiste vragen was wel: hoe komen jullie aan water en hoe halen jullie dat? Je ziet duidelijk aan deze vraag dat ze op school zit. Mooi om die ontwikkeling te zien en dat ze meer wilt weten of hoe het ergens anders werkt.

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

Tijdens het gesprek lied ik haar dingen van mijn thuis zien. Ze vond mijn poezen lief maar heeft liever een geit als huisdier. Ook stond ze er van te kijken dat mijn huis van steen was. Haar huis (waar ze nu in woont) is van klei en hout. Foto’s maken vond ze fantastisch en we hebben afgesproken om haar de gemaakte foto’s toe te sturen.

Als we wat hebben gekletst geef ik Timkelenji mijn cadeautjes. Zelf heb ik bewust gekozen voor iets leuks (voetbal en springtouw) en iets voor school (pennen met een etui), zo heeft ze van beide dingen iets. Ook heb ik haar een mini WakaWaka gegeven, dit is een apparaat die zonne-energie verwerkt tot licht. Super handig voor als ze in de avond huiswerk moet maken (dat krijgen ze hier namelijk ook). Omdat wij niet de enige onze dankbaarheid willen tonen, krijg ik van Timkelenji en haar familie ook wat. Dit is tevens in een hele andere genre dan mijn cadeautjes zijn.

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

Ik kreeg een heuse kip, die nog spring levend was. Wel deed mijn dierenhart een pijnlijk sprongetje. Deze kip werd pijnlijk aan haar vleugels gedragen. Toen ik haar in mijn armen kreeg, legde ik haar op mijn benen en het gekrijs was over. Ze had duidelijk pijn en dit deed mij wel wat. Ondanks dat ik weet dat ik haar niet meer naar Nederland kon nemen heb ik haar wel even laten zien dat er ook mensen zijn die je niet alleen maar zien als een maaltijd. Goed, ik was dankbaar maar was ook zeer verrast door dit cadeau. Later heb ik afgesproken om de kip vrij te laten.

Het gesprek liep een beetje af en ik besloot samen met Timkelenji te gaan voetballen en dansen. We hadden het zo leuk en zo onwijs veel plezier. In de verte werden we al bijeen geroepen maar eigenwijs bleven wij zolang mogelijk doorgaan. We wilde beide geen afscheid nemen en dat was te merken.

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

Natuurlijk komt aan alles een einde, we maakte nog een aantal foto’s met de gehele groep. Toen we daar mee klaar waren gingen onze wegen uit een. Het was moeilijk om haar daar achter te laten. Ik weet heel goed dat ik haar niet mee kan nemen. Ze heeft hier haar leven en ik heb dat in Nederland. Maar we hadden een band die speciaal was. Gelukkig kunnen we blijven schrijven en zo contact houden met elkaar.

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

Toen we afscheid hadden genomen was het tijd om verschillende projecten van Plan te zien. Met een klein groepje kregen we de toppers van The Champions of Change” te zien. Dit is een klein groepje jongeren die een traject hebben doorlopen en nu een boodschap doorgeven aan andere jongeren. Samen staan ze sterker en kunnen ze meer bereiken.

In dit groepje zat een meisje die zelf slachtoffer is geweest van een kindhuwelijk. Op jonge leeftijd werd zij uitgehuwelijkt aan een oudere man. Ze kreeg van hem 4 kinderen en had veel te maken met huishoudelijk geweld waardoor ze uiteindelijk voor zichzelf heeft gekozen en te is gaan vechten. Scheiding kwam in zich en nu leeft ze alleen met haar 4 kinderen en zet ze zich in om kindhuwelijken de wereld uit te helpen. Heel indrukwekkend verhaal.

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

Na deze prachtige ochtend/middag was het tijd om verder te gaan. We stapte weer op de fiets om richting de andere groep te fietsen. We zouden die ergens halverwege tegen komen maar doordat het daar was uitgelopen, zijn we daar bij aangesloten. We kregen daar een bedankje voor het werk wat we de afgelopen dagen hebben gedaan, wel met een beetje een raar tintje.

Toen de stamhoofd aankwam, waar tevens de gehele bijeenkomst geen lach van af kwam, moesten we allemaal op de grond gaan zitten met onze benen plat naar voren. De stamhoofd zat op een soort van troon (een stoel aangekleed met een rood kleed). Ook had hij zijn eigen beveiliging bij, waar tevens ook geen lach vanaf kon. Wel lied hij blijken dat hij ontzettend dankbaar was voor onze inzet tegen kindhuwelijken. Toch blijf ik met een raar gevoel achter.

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

cycle for plan, plan nederland, plan international, ontmoeting sponsorkindje, fietsen door zambia, zambia, afrika, africa, fietsen door afrika, cycling,

Later stappen we echt op de fiets om richting onze slaapplek te gaan, waar een warme douche (eindelijk na een hele week koude douche en geen stromend water) op ons stond te wachten. Dit was weer een cadeautje wat ik graag in ontvangst nam.

De avond sloten we af met een heerlijke maaltijd (balletjes in tomatensaus) en een optreden van Djarana en Fleur. De dames hadden een heel speciaal nummer geschreven voor deze tocht. Het verteld in een paar zinnen precies waar deze reis om gaat en hoe het voelt. Toch hoop ik dat dit nummer wordt uitgebracht.

Natuurlijk wil ik dit met jullie delen:

Ik vecht voor het recht van de meisjes
Voor het recht op een toekomst
Voor het recht op een stem
Samen fietsen wij door Zambia
Fietsen we door de heuvels
Fietsen we voor een kans

Iedereen heeft recht op een veilig thuis
Op een eigen keus in hun levensweg
Een gezin en kind wanneer die dat wil
Kom, maak het verschil

Kijk ons fietsen voor Plan (2x)
Wat is het hier mooi man
De zon staat hoog
Het is warm en droog
Met de wind in de rug
Ik wil nu niet meer terug
We fietsen door
We gaan ervoor

Het maakt niet uit hoe zwaar het is, we fietsen door

Dankjewel meiden voor jullie inzet voor het maken van dit nummer. Je herkend zeker wel de melodie van het nummer, het komt namelijk uit de film Moana; How far I’ll go!

Daarmee sluit ik deze dag ook af. Een lange blog maar zo bijzonder. Nu nog een laatste dag op de fiets waar zeker meer dan 130 kilometer op de planning staat.