In het zuiden van Nederland is het elk jaar een paar dagen volop feest. Dagen en nachten lang trekken gierende verkleden mensen door de straten van verschillende dorpen en steden. Ieder jaar kijk ik er weer 355 dagen naar uit. Het is tijd voor het feest van het jaar. Een feest waar geen reis tegen op kan. Het is carnaval…en ALAAF is het nieuwe hallo!

Carnaval in Rio Jenero, carnaval in Venetië en het zomer carnaval in Rotterdam kennen de meeste wel. Maar laten we het carnaval in het zuiden, onder de rivieren van het land niet vergeten. Elk jaar is het weer dik feest. Al eeuwen, nee wacht tientallen jaren, ergens 19.. of toch nee niet want het carnaval begon ergens in de middeleeuwen. In 1635 is het carnaval officieel ingeluid.

Oorsprong carnaval

Zoals je al kunt lezen gaat het carnaval al heel lang terug. Al eeuwen vieren mensen feest in de maand februari maar waarom doen ze dat nou eigenlijk. We zullen eerst maar beginnen met dat carnaval eigenlijk een katholiek feest is en dat vooraf gaat aan de periode van vasten. Men denkt dat het inderdaad ergens in de middeleeuwen is ontstaan en ze gokken Italië. Mensen droegen daar maskers en dat trok veel toeschouwers. Vanuit hier moet het dus verder gewaaid zijn over Europa.

carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,

Tips voor de nieuwe carnaval vierder

Elk jaar komen er weer nieuwe carnavallers bij. Vaak van boven de rivieren maar ook zien we steeds meer mensen van buiten Nederland. Hoe meer zielen hoe meer vreugd, zeggen we altijd. Maar helaas komen er van buitenaf ook vaak ruzieschoppers en veel te dronken mensen.

Gedraag je!

Ja, echt. Carnaval is geen excuus om je te misdragen. Het is geen toegangspas om mensen lastig te vallen, ruzie te zoeken of teveel bier te drinken. Meestal loopt Breda op zaterdagavond vol met feestgangers van boven de rivieren. Wij als Bredanaars vliegen dan vaak de wijken in buiten het centrum. We vluchten eigenlijk een beetje. Zaterdagavond in de stad is dan meestal ook de minst leuke avond als je naar de bekende café’s of discotheken gaat. Daarom als wij in het centrum blijven gaan wij naar de mindere bekende café’s.

We kunnen gezellig samen feesten 🙂

carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,

Ga verkleed!

Ben je niet verkleed, dan ben je waarschijnlijk de enige. Misschien niet helemaal waar maar wil je echt carnavallen dan is verkleden een must. Handig om een aantal weken van te voren al te gaan kijken voor je outfit. Het gaat namelijk snel met de verkoop van outfits. Kleed je wel warm aan. Het kan behoorlijk koud worden. En alcohol geeft je een warm gevoel maar houdt je niet warm. Trek dus extra lagen kleding aan, want die kunnen gemakkelijk weer uit. Niet te ver doordenken natuurlijk.

carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,

Een onesie is altijd een goed en warm plan

Drink niet teveel alcohol en voldoende water

Ook zoiets, dat zuipen. Natuurlijk ik kan er met carnaval ook wat van. Geef ik eerlijk toe maar houdt maten en weet wanneer je moet stoppen. Vooral als je meerdere dagen achter elkaar gaat merk je dat het snel kan gaan. Het is ook geen wedstrijd van wie het meeste kan drinken. Daar gaat carnaval eigenlijk helemaal niet om en gaat het meer om de gezelligheid en het lekker gek doen met elkaar. Even van niemand iets aan te hoeven trekken. Dus doe rustig aan met de alcohol. Pak af en toe een Cola of wat water tussen door.

Water is ook belangrijk om uitdroging te voorkomen. Het staat echt niet flauw als je i.p.v. van een biertje een flesje water vraagt. Is namelijk heel verstandig. Gewoon doen!

carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,

Of Cola

Eet goed en wat vullend is

Kijk dat we alcohol drinken staat vast. Een (twee, drie of tien) lekker biertje gaat er zeker in. Maar wat we snel vergeten is dat het in de middag al begint. Dus rond een uurtje of 2 gaat het eerste biertje er vaak al in. Wat wij doen is dat we altijd rond etenstijd iets gaan eten. Vaak is het thuis bij iemand. Er wordt dan normaal gekookt. Maar kan je dat niet, eet dan ergens een goede stevige hap. Vet wil ook vaak helpen tegen alcohol en een goede frietjes is altijd een strak plan. Zo kan je langer doorgaan en heb je de volgende dag minder last van een kater.

O en eet een eitje in de ochtend. Werk bij mij altijd tegen aan kater ;).

Ga op tijd naar de wc

Echt doordat je de bovenstaande twee genoeg consumeert moet je dus ook vaak gebruik maken van de kleine kamer. Wat je niet wilt is dat je hoog nodig moet, je bijna in je broek plast maar er nog 4 wachtende voor je zijn (dat wordt knijpen). Ja, dat dus. Merk je enig moment dat je moet plassen, schiet dan naar de wc. Je weet nooit hoe druk het zal zijn.

Neem zakdoekjes mee

Wat blijkt. Zit je daar op de wc. Het draait een beetje maar je weet nog goed te blijven zitten. Je doet een kleine boodschap. Je kijkt rond. Zoekt naar het wc papier maar tot je schrik is het op. Helemaal op. Maar wat heb jij een geluk. Je doet je tasje open. Haalt er een zakdoekje uit en veegt netjes alles af. Zo jij kan weer goed verder met feesten. De persoon na je heeft pech.

Muziek, accepteer het gewoon

De muziek met carnaval is eigenlijk alle soorten feestmuziek. Van echte carnavals muziek tot aan après-ski, dit allemaal met een feestelijk tintje. Natuurlijk zullen de “Joost is anders geaard” en “ik heb een toettoetoeter op mijn waterscooter” vaak voorbij komen. Maar ook de klassieke carnavalskrakers vliegen er om je ogen. En ja je zulk misschien moeite hebben om het te verstaan, laat staan mee zingen maar geloof mij niet iedereen kent alle nummers toch.

carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,

Agge mar leut et

De beste tip voor als je het maar leuk hebt in het Brabants. Dus heb lol. Geniet van de leuke verkleden mensen. Nieuwe vriendschappen. Lachwekkende situaties. Geniet!

Praten met carnaval

Natuurlijk versta je er geen drol van als je gaat carnavallen, al dat platte gepraat. Ja, je komt immers naar Brabant of Limburg en dan krijg je daar mee te maken. Zelf vier ik alle dagen carnaval in Breda aka het Kielegat. Wij kunnen daar erg goed flink plat praten. Kei leuk toch! Daarom hier een aantal zinnen die je kunt oefenen. Ben je er klaar voor?

Alaaf = hallo of doei. We zijn vrienden, jij en ik.

Wa un aambiejaans = Wat een gezellige sfeer! Als het echt heel gezellig is. 

Geggetnie = Dat heb je niet. Geen muntjes meer voor een biertje. 

Wa zeede gij? = Wat zeg je? Als de muziek te hard staat.

Ge stinkt uit oewe bakkes = Je stinkt uit je mond. Na een broodje shaorma met veel knoflook

Aggemarleutet = Als je maar plezier hebt. Daar gaat het immers om toch.

Goaaget = Gaat het? Als je net over je eigen voeten valt. 

Ruuktum = Ruik je het? Als iemand net een scheet heeft gelaten. 

Da denk nie = Dat doe ik echt niet! Op de bar gaan dansen. 

Dakreddegeneukmeej = Daar krijg je problemen mee. Als er iemand voor kruipt in de rij voor de wc. 

Kweekerd = Iemand die schreeuwt. Maar dat moet ook wel als je alle teksten mooi mee wilt zingen.

Meude gij da van oe ma = Mag jij dat wel van je moeder? Als je de polonaise achteruit loopt en je op iemands tenen trapt. 

Het tis wa he al dat plat gepraat. Maar nu weet je ook een beetje wat ze bedoelen. Houdoe aka doei ;).

carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,

De plaatsnamen

Je kent deze steden vast wel: Breda, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven en ga zo maar door. Allemaal knetter gezellige Brabantse en Limburgse steden. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat er carnaval volop wordt gevierd. En wat ze nog meer gemeen hebben is dat ze met carnaval allemaal een andere naam hebben.

Breda heet het Kielegat. Den Bosch is Oeteldonk. Eindhoven is Lampengat en Maastricht is Mestreech. Alle plaatsen heb hebben bijna allemaal een andere naam. Dus hoor je nou een vreemde naam.

carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,

De 5 ALAAF tips van de politie

Natuurlijk wil je een zo veilig en leuk mogelijke carnaval hebben. Voor vele onder ons betekend het dat we vaak lange dagen van huis zijn en hebben het nodige alcohol op. Daarom heeft de politie 5 ALAAF tips opgesteld. En ja de politie is er voor onze veiligheid dus ook netjes tegen hun.

  1. Alert zijn op zakkenrollers. Want die lopen niet altijd in een boevenpak. Dus neem niet teveel waardevolle spullen mee.
  2. Laat thuis de lampen branden om inbrekers weg te houden. Klein lampje doet zijn werk al goed.
  3. Alcohol en verkeer gaat niet samen. Ben je BOB, je weet het. Laat alcohol dan.
  4. Altijd je fiets op slot, anders gaat er een andere clown ermee vandoor. Er zijn in de steden ook altijd genoeg fietsenstallingen.
  5. Fijne carnaval! De geniet en vier feest.
carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,

Poppenverbranding – traditie in het Kielegat

Kom, carnaval is echt gezellig

Wij zijn trots op ons stukje cultuur. Zo trots dat we graag willen dat jullie mee genieten. Dat jullie kunnen zien dat het meer dan alleen een zuipentotjeerbijneervalt feest is. Het gaat om samen komen, feesten, gezelligheid, even niet jezelf hoeven zijn dus verkleden, gek dansen, lekker vals mee zingen en dit allemaal zonder enige schaamte. Heerlijk toch.

Aankomende vrijdag begin ik al en ga waarschijnlijk, als ik het vol hou (wordt ook een dag ouder haha) tot dinsdag. Ik heb er knetter veel zin in. Dus hopelijk hebje iets aan deze regels en tips.

ALAAF

 

Hou jij van carnaval of ga je het vieren? Geef je er niks om of zou je het is een keer willen mee maken? Laat het mij weten wat je nou (eerlijk) van carnaval vind.

 

Foutje gezien? Meld het.

carnaval, carnaval breda, carnaval vieren, vieren van carnaval, tips carnaval, kielegat, carnaval kielegat, verkleden, noord brabant,