De website ondergaat momenteel wat veranderingen. Artikelen en pagina's kunnen er even anders uit zien. Excuses voor het ongemak.
Fontainebleau boulderen

Boulderen bij Fontainebleau: het boulder-walhalla in Europa

Maak kennis met het boulder walhalla van de wereld liggend in Europa, op maar een uur rijden van Parijs. Aan een weekend heb je niet genoeg maar je hebt wel ruim keuze uit de vele rotsblokken die verspreid liggen over verschillende gebieden binnen Fontainebleau. Heb jij zin in een boulder-buiten-avontuur dan ben je hier op de goede plek. Maak kennis met Fontainebleau in Frankrijk.

Maak kennis met Fontainebleau

In 1930 begonnen een paar locals, eigenlijk mensen die van boulderen in de buitenlucht houden, met het noteren van de routes die ze hadden geklommen in het gebied. Deze fanatiekelingen werden ook wel ‘Bleausards’ genoemd. Later kregen de boulders ook namen, en zo werd langzaam het bouldergebied Fontainebleau gevormd, dat nu zo’n 250 km² groot is.

In het begin kwamen hier vooral locals, maar de afgelopen jaren is Fontainebleau in populariteit toegenomen, en dat is natuurlijk met goede reden. Het gebied is prachtig, heeft veel, heel veel routes in allerlei niveaus, en je bent in de buitenlucht. Dat doet elk mens goed.

Fontainebleau boulderen

Mijn kennismaking met Fontainebleau

Ik maakte voor het eerst kennis met boulderen tijdens mijn cursus toprope. Ik was er niet gelijk enthousiast over, en het eerste jaar van mijn klimsportverslaving raakte ik alleen de klimmuren aan waar je met touw moest klimmen. Ik merkte gaandeweg dat ik kracht miste en begon met boulderen. Nu kan ik zeggen dat boulderen, samen met klimmen, mijn nieuwe verslaving is. Meerdere keren per week ben ik wel in een boulderhal of klimhal ergens in Nederland te vinden. En als ik niet in Nederland ben, zoek ik wel een indoor-boulderhal op op de plek van bestemming.

Maar goed, ik hou onwijs van de natuur en ben het liefste daar hele dagen te vinden. Toen ik hoorde van Fontainebleau was ik verkocht. En ik kan je vertellen, dat word jij ook als je eenmaal je eerste buiten-boulderroute hebt afgetikt. Het werkt verslavend, en de sfeer bij Fontainebleau is erg fijn en ontspannen. Iedereen komt voor hetzelfde.

Fontainebleau boulderen

Van makkelijk tot zeer moeilijk

Iedereen kan hier klimmen, wat betekent dat je geen gevorderde professional hoeft te zijn. Zelf was ik een tijdje uit de running vanwege een blessure toen ik begon met boulderen in Fontainebleau. De talloze routes zien er stuk voor stuk verschillend uit. Zo zijn er makkelijke routes die wat hoger gaan, maar er zijn ook moeilijke routes waarbij je maar net van de grond afkomt. Er is voor elk wat wils, en dat is het grote voordeel van dit bouldergebied in Frankrijk.

Verschillende niveaus in kleuren

De boulderroutes in Fontainebleau zijn onderverdeeld in verschillende kleuren die corresponderen met verschillende niveaus:

  • Geel (2-3 niveau)
  • Oranje (3-4 niveau)
  • Blauw (4-5 niveau)
  • Rood (5-6 niveau)
  • Zwart, wit en roze (6-7-8-9 niveau)

Ja, je ziet het goed. Ze hebben hier zelfs een niveau 9, en geloof mij, deze route is echt onwijs moeilijk en slechts een paar boulderaars is het gelukt om deze route af te tikken.

Het is ook belangrijk om niet te streng te zijn voor jezelf. Buiten boulderen is echt heel anders dan binnen. Zo klim ik binnen tussen de 5A en 6A, maar haalde ik dat hier buiten slechts bij één route. De 2 en 3 niveaus boulderroutes waren soms zo’n uitdaging dat ik die bijvoorbeeld niet haalde, maar bij de 5 niveau routes dan weer wel.

boulderen in Fontainebleau

Volg een circuit

Wij hebben dit zelf niet gedaan omdat we binnen onze groep allemaal op verschillende niveaus aan het klimmen waren. Maar bij Fontainebleau kun je ook een circuit volgen. Dit houdt in dat je de nummers binnen dezelfde kleur volgt. Dus je begint bijvoorbeeld bij oranje nummer 1, heb je die afgetikt, dan ga je door naar nummer 2, en zo volg je alles totdat je bij het einde bent. Het ene circuit heb je binnen een dag gedaan, maar het andere circuit, waar meer uitdagingen op je liggen te wachten, kan wel eens langer dan één dag duren.

Dit is ook niet erg. Een circuit is gemaakt om jou uit te dagen. Elke boulderroute binnen het circuit vereist een andere techniek. Zie het dan ook als een leuke uitdaging en ga deze op jouw manier aan.

Fontainebleau boulderen

De verschillende gebieden binnen Fontainebleau

De eerste keer dat ik over Fontainebleau hoorde, dacht ik dat dit een groot gebied was met allemaal rotsblokken bij elkaar, maar in werkelijkheid zijn het allemaal kleine tot middelgrote gebieden binnen Fontainebleau die samen dit gebied vormen.

Beginner-vriendelijke bouldergebieden in Fontainebleau

Er zijn een aantal gebieden binnen Fontainebleau die ideaal zijn voor beginners. Wijzelf begonnen bij Canche aux Merciers en de volgende dag gingen we naar…

  • Bois Rond (gelegen tussen de gebieden Trois Pignons en Franchard): Dit gebied ligt in een bosrijke omgeving en heeft een oranje circuit voor beginners.
  • Isatis (gelegen in het gebied Franchard): Dit is een groot en populair gebied. Dit is duidelijk te merken aan de drukte, maar laat je hierdoor niet afschrikken, want er is echt meer dan genoeg ruimte. Ze hebben hier zowel een oranje als een geel circuit.
  • Roche aux Sabots (gelegen in het gebied Trois Pignons): Ook dit gebied behoort tot de drukkere en populaire gebieden binnen Fontainebleau. Hier zijn geel, oranje en blauw circuits beschikbaar.
  • Canche aux Merciers: Dit gebied heeft veel lage boulders en is dus perfect voor boulderaars die hoogte soms nog eng vinden. Ze bieden hier geel, oranje en blauw circuits aan.

Natuurlijk zijn er in deze gebieden ook andere kleuren en circuits beschikbaar, maar de bovengenoemde gebieden vormen een goed startpunt voor mensen die nog nieuw zijn in het buiten boulderen.

Boulderen in Fontainebleau

Bekende gebieden/rotsen in Fontainebleau

Verscheidene gebieden binnen Fontainebleau zijn zeer bekend en zeer gewild bij menig boulderaar. Deze plekken wil je echt een keer bezoeken als je hier komt boulderen.

  • L’ Olifant: De beroemdste rots in het gebied staat bekend als The Elephant, ook wel L’ Olifant genoemd. De reden dat deze rots zo bekend is, is omdat hij op veel plaatsen, zoals in tijdschriften, te zien is. Deze plek staat op het Bucket-lijstje van mening boulderaar. Heb jij hier al geklommen?

Wanneer kun je boulderen in Fontainebleau?

Je kunt het hele jaar door boulderen, zolang het maar droog weer is. De reden voor droog weer is simpel, maar heeft meerdere redenen. De eerste reden is vooral dat boulderen op natte stenen en rotsen helemaal niet prettig is. Je hebt geen goede grip, maar vooral is het slecht voor de rotsen. Boulderen op natte stenen en rotsen wordt afgeraden en is zelfs niet toegestaan. De rotsen zijn dan erg broos, en je wilt natuurlijk niet dat anderen daaronder lijden. Het is echt onverantwoordelijk als je op een natte rots bouldert en daardoor een klassieke route beschadigt.

De beste periode is dus vooral de lente en de zomer, maar zelfs dan kun je flink wat regenbuien krijgen (ik spreek uit ervaring). In de winter, wanneer het koud is, heb je wel meer grip.

boulderen in Fontainebleau

Hoe vind je alle routes in Fontainebleau

Er zijn verschillende manieren om je weg te vinden in Fontainebleau. Het handigste is om altijd een topografische kaart van het gebied bij je te hebben. Op die manier ben je niet afhankelijk van internet en kun je altijd jezelf oriënteren op waar je bepaalde routes en gebieden kunt vinden.

Zelf gebruikte ik een combinatie van deze papieren topo en maakte ik gebruik van de app Boulder (iPhone). In deze app kun je alle routes vinden en ze ook bijhouden. Je kunt gemakkelijk afvinken welke je al hebt gedaan en welke je nog graag zou willen doen. Ook kun je hier gemakkelijk alle circuits bekijken. Houd er wel rekening mee dat het internet niet altijd even sterk is, dus dat je de app niet altijd optimaal kunt gebruiken.

Wat heb je nodig als je buiten gaat boulderen

Als je al binnen bouldert, heb je al 90% van je uitrusting:

  • Klimschoenen
  • Pofzak met pof (let wel op met de hoeveelheid, je bent immers buiten)
  • Een boulderborstel (om zand of pof van stenen af te vegen)
  • Handdoek (om je klimschoenen voor het boulderen schoon te maken)
  • Crash pad (deze kun je huren of zelf meenemen)

Vergeet natuurlijk ook niet je glimlach. Natuurlijk zul je soms vloeken, maar probeer te focussen op wat wel lukt en hoe fijn het is om buiten te zijn en je passie uit te oefenen. Verder is een powerbank, wc-papier met een zakje (wat opruimen staat netjes), lunch en wat snacks handig. Je bent immers wat verder verwijderd van eventuele dorpjes of winkeltjes.

Fontainebleau, de plek om te boulderen in Europa

Zonder twijfel is Fontainebleau de beste plek om kennis te maken met boulderen in Europa. Echt, deze plek is geschikt voor beginners tot vergevorderde boulderaars om los te gaan. Natuurlijk is het niet altijd even makkelijk en kun je flinke uitdagingen tegenkomen, maar de sfeer, saamhorigheid en gezelligheid zijn zeker aanwezig. Het is een leuk weekendje weg als je buiten wilt boulderen zonder te ver te hoeven rijden vanaf Nederland.

Quiraing Schotland

Power your creative ideas with pixel-perfect design and cutting-edge technology. Create your beautiful website with Zeen now.

Drei Zinnen wandelen