Ruien Antwerpen

De Ruien – ondergrondse geheimen van Antwerpen

Antwerpen, België

We trekken een speciaal pak en kaplaarzen aan. Dit ziet er heel charmant uit. Het kan nogal vies en modderig zijn daar beneden Er wordt gevraagd naar enig bewijs van wie je bent, want als er wat gebeurd moeten ze weten we er precies daar beneden. Als we al onze spullen en kostbaarheden hebben opgeborgen in een speciaal verkregen tas is het tijd om de ondergrondse gangen “de Ruien” van Antwerpen te gaan ontdekken.

Door de ruien lopen in Antwerpen

Tijdens het afstruinen van het internet kwam ik op deze geweldige ontdekking. Ik zag de mysterie en wilde dit graag bezoeken. Dit was trouwens ook een perfect uitje voor een slechte weer dag. Natuurlijk moet het ook niet te hard regenen, volgens het beheer van de Ruien want dan wordt het niet lopen maar zwemmen. Gelukkig ging het bezoek aan de Ruien voor mij wel door. Er lag op plekken we een laagje water maar daar was makkelijk doorheen te banjeren.

Ruien Antwerpen

Er stromen ondergrondse geheimen

De Ruien van Antwerpen doorkruist al sinds de Middeleeuwen de stad. In totaal vormen de Ruien 8 kilometer van de ondergrondse stadsgrachten in de stad Antwerpen. Antwerpen is oorspronkelijk gebouwd op lage heuvels, waartussen water stroomde. Dit water werd voor veel verschillende doeleinden gebruik. Je kunt denken aan handelen en verdediging voor de stad maar ook voor lozing van afval en als open riool. Aan de eind van de Middeleeuwen was Antwerpen ook een echte waterstad geworden. Helaas konden de Ruien niet meer gebruikt worden om zoet water door te laten, het was te vervuild. Dat krijg je ook als het gebruikt wordt als open riool. Deze stank ruik je af en toe ook nog tijdens de rondleiding.

Ruien Antwerpen

Er stromen ondergrondse geheimen

De Ruien van Antwerpen doorkruist al sinds de Middeleeuwen de stad. In totaal vormen de Ruien 8 kilometer van de ondergrondse stadsgrachten in de stad Antwerpen. Antwerpen is oorspronkelijk gebouwd op lage heuvels, waartussen water stroomde. Dit water werd voor veel verschillende doeleinden gebruik. Je kunt denken aan handelen en verdediging voor de stad maar ook voor lozing van afval en als open riool. Aan de eind van de Middeleeuwen was Antwerpen ook een echte waterstad geworden. Helaas konden de Ruien niet meer gebruikt worden om zoet water door te laten, het was te vervuild. Dat krijg je ook als het gebruikt wordt als open riool. Deze stank ruik je af en toe ook nog tijdens de rondleiding.

De stinkende Ruien namen veel plek in en daarom werden er bovenop de Ruien van de 16e eeuw huizen en gebouwen gebouwd. Deze bouw was ook gratis en daarom zijn er een aantal prachtige gebouwen ontstaan. Dit duurde ook z’n 3 eeuwen voordat ze geheel overdekt waren. In het begin bleven de Ruien in functie als riool zijnde. Later in de 20e eeuw hebben ze rioolbuizen geplaatst waardoor dus het water loopt. Alleen bij (veel) regen loopt er water door.. Bij veel afvalwater zijn de Ruien dan ook gesloten.

Ruien Antwerpen

Stinkende Ruien

Je hoort gelijk dat het geen in werking zijnde riolen meer zijn en dit wordt gelijk ook al bij binnenkomst duidelijk gemaakt. Dus een voorbij drijvende drol zal je niet zien gebeuren. Wel hebben ze een aparte geur. Je ruikt dat dit ooit een riool is geweest. Toen wij de eerste stappen maakte was het even wennen maar na een tijdje ruik je het eigenlijk al niet meer. Wel heeft er een meer last van dan de ander. Een iemand had er de gehele tijd last van en we hadden ook iemand, ik, die er bijna geen last van had.

Lees ook: Wil je nog op een avontuurlijke activiteit, bezoek dan Spookstad Doel en ontdek waarom iedereen hier naar toe wilt. 

Ruien Antwerpen

Bootje varen door de Ruien

De rondleiding begint met een boottochtje door een deel van de Ruien. Dit deel wordt kunstmatig onder water gehouden. Ze willen je hier mee de impressie geven hoe het nou eigenlijk was, wat een Rui eigenlijk was. Dit boottochtje is een leuk begin van een ondergrondse ontdekkingstocht. Op een aantal plekken hangt er ook een bordje met hoe de waterstand op verschillende plekken is geweest. Er is zelfs een punt geweest dat de hele Rui onderstond. Dat is best veel water.

Ruien Antwerpen

Wandelen door de Ruien

Pas in 2005 zijn de Ruien opengesteld voor publiek. Ooit was deze ondergrondse wereld, het prachtige deel valt onder de St. Paulusstraat. Het heeft iets weg van een kathedraal waardoor het ten tijde van de tweede wereld oorlog als redelijke veilige plek gebruikt werd om te feesten. Zo konden ze even bij elkaar zijn tijdens de bombardementen.

De temperatuur in de Ruien is vrij het zelfde. In de zomer en winter tussen de 10 en 15 graden.

De gids die er bij is neemt tijdens het wandelen een zaklantaren mee om hele donkeren plekken op te lichten. Gelukkig hangen er wel overal door de gangen lichten die het een stuk makkelijker maken. Toch moet je niet te vrolijk door lopen. Want zo makkelijk gaat dat niet altijd. Je moet namelijk voortdurend opletten. Voordat het weet loopt een van je laarzen vol met water…omdat je in een waterstroompje stapt.

Ruien Antwerpen

De rondleiding in de Ruien

Wil je nou ook deze mysterie ontdekken, dat kan! Het is namelijk echt leuk om te doen. Natuurlijk moet je niet bang zijn voor ratten en spinnen of om misschien vies te worden. Maar deze unieke activiteit neemt je letterlijk mee naar het oude Antwerpen. Voor jong en oud is dit goed te doen. Ik was samen met mijn moeder, die niet gemakkelijk te been is en zelfs haar is het gelukt om deze plek te doorlopen.

Wij hadden de tablet route genomen. Je krijgt dan bij binnenkomst een tablet met een koptelefoon (dit omdat het geluid erg galmt) en je gaat dan samen met een gids op tour. Tijdens de tour verteld de gids het een en ander en verteld je ook precies wanneer je mag gaan luisteren en kijken. Ook is hij erbij voor de bescherming. Hij weet namelijk waar je wel en niet moet lopen. Handig als er ergens hoog water staat.

Je loopt in z’n 90 minuten 1.6 kilometer in de drooggelegde Ruien. Je komt onderweg ook straatnaambordjes tegen van de bovengronds straten. Zo weet je ongeveer waar je loopt.

Ruien Antwerpen
Ruien Antwerpen

Spinnen en ratten

Omdat de temperatuur het gehele jaar bijna het zelfde is komen er ook unieke spinnen soorten voor. Tijdens de tocht konden we een paar spinnen en hun huizen aanschouwen. Ook zagen we een paar keer een rat voorbij rennen. Eentje bleef ook rustig voor ons lopen en wees ons de weg.

Lees ook: Ontdek de leukste wijken van Antwerpen in één artikel van Travel Madness en zie dat Antwerpen meer is dan alleen een winkelstraat.

Belangrijke informatie

Er zijn verschillende soorten rondleidingen die je kunt doen. Zo hebben ze een boottochtje van ruim 30 minuten, ook hebben ze dan de tabletwandeling en een rondleiding voor grote groepen. Alle wandelingen hebben een aparte vertrek tijd. Voor actuele tijden kan je het beste de website checken. Dit geldt ook voor de openingstijden.

 • De rondleiding met de boot is vanaf 3 jaar maar de tabletwandeling pas vanaf 10 jaar.
 • Het is niet koud in de Ruien. Dikke truien kan je dus thuis laten.
 • Filmen en foto’s mag al na toestemming. Je hebt onderweg natuurlijk een moment om een foto te maken, dit geeft de gids aan.
 • Kijk uit met kostbare dingen zoals telefoon, sieraden etc. Want valt het dan heb je grote kans dat je het niet meer terug vind.
 • Mensen die slecht ter been zijn kunnen de tocht wel maken maar let op dat het glad en modderig kan zijn. Ook heb je kans op afstapjes en kuilen.

Het is een leuk uitje voor jong en oud. Maak je bezoek aan Antwerpen compleet met een bezoek aan de Ruien. Ik heb er geen spijt van gekregen.

Zou jij een bezoekje (durven) nemen aan de ondergrondse gangen van Antwerpen?

Disclaimer: Dit artikel is ontstaan uit een samenwerking en ben uitgenodigd om te komen wandelen in de Ruien. Ik deel echter niks anders dan mijn persoonlijke mening. 

Misschien vind je dit ook wel interessant

Foto van Diana wandelen in de Eifel

Hoi, ik ben Diana en ben dol op reizen en avonturen. Op Stripe Away deel ik  o.a. outdoor belevenissen, praktische tips, uitgebreide reisgidsen en verhalen met een persoonlijk tintje. De natuur is mijn favoriete omgeving en als ik daar niet uithang dan ben ik te vinden in een toffe hotspot of fijn thuis op de bank met mijn twee katten.

LEES MEER

REISPLANNEN 2019/2020

2019

Lissabon (Portugal) - februari

Texel (Nederland) - mei

Schotland - juni

Ardennen (België) - september

Spanje - september

India - oktober

2020

Gelderland (Nederland) - mei

Ardennen (België) - juni & juli

Gelderland & Giethoorn - juli

Waddeneilanden - augustus

Denemarken - september

Griekenland - oktober

Luxemburg - oktober & november

2021

Terschellingen (Nederland) - maart

Den Bosch - maart

Roadtrip Friesland - april

 

 

..

VOLG JIJ STRIPE AWAY AL OP INSTAGRAM

25 Reacties

 1. Cynthia

  Dat lijkt me echt geweldig om te doen! Ik wist zelfs niet dat dit mogelijk was (en ik kom uit Belgie, ahem 😀 ). Die boottocht klinkt heel leuk en ik kan best geloven dat het een bijzondere ervaring is. De volgende keer dat ik in Antwerpen ben, wil ik ook graag z’n ondergrondse geheimen ontdekken. Lijkt me ook een toffe plaats voor een ‘mysterieuze’ fotoshoot!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Hahaha is niet schandalig hoor. Zelf weet ik ook nog niet alles uit Nederland. Juist de nieuwe ontdekking zijn het leukste toch.

   Zeker doen trouwens is een toffe ervaring 🙂

   Antwoord
 2. Sanne

  Heel tof en avontuurlijk. Nooit geweten dat er zulke ondergrondse gangen onder de stad lopen. Grappig dat het er niet koud is, dat had ik min of meer wel verwacht. Ik ga deze tip zeker onthouden!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Dat zou je idd verwachten hè. Dacht ik ook totdat hij benoemende dat je je jas uit kon doen omdat het niet koud zou zijn.

   Antwoord
 3. Laura

  Wauw, wat te gek! Wist niet dat dit er was:)

  Antwoord
  • Stripe Away

   Vind het zelf altijd leuk als ik op zulke manier nieuwe dingen leer kennen 🙂

   Antwoord
 4. Gabriëlle

  Wat gaaf zeg! Ik vind tunnels en grotten altijd een beetje eng maar ik zou dit wel durven. Het is echt gaaf om een stad van zo’n andere kant te zien 😉

  Antwoord
  • Stripe Away

   Het heeft wel iets spannends maar zeker doen aks je toch wel durft. Valt reuze mee uiteindelijk.

   Antwoord
 5. Aniek

  Leuk! Mooi om de geschiedenis van een stad eens van een hele andere kant te leren kennen.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Vond ik zelf ook 🙂

   Antwoord
 6. Carolien

  Leuk zeg! Ik kom wel vaker in Antwerpen maar wist niet dat dit er was. Misschien ook nog eens een keertje doen. Bijzonder!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Zeker een aanrader voorals je weer een keer in Antwerpen komt.

   Antwoord
 7. Marcel

  Leuk om ondergronds te gaan en de stad van een andere kant te leren kennen. Nooit geweten dat dit mogelijk was in Antwerpen.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Tof hè? Zelf wist ik het ook niet terwijl ik al jaren in Antwerpen kom. Na wat zoeken kwam ik dit tegen. Zeker een dikke aanrader.

   Antwoord
 8. Yvonne

  Wat een bijzondere excursie! En die gekleurde verlichting geeft t echt een mooie sfeer. Geen idee of dit wat voor mij is, want ik ben redelijk claustrofobisch ?

  Antwoord
  • Stripe Away

   Is het trouwens niet heel smal. Maar weet niet hoe erg het bij jou is natuurlijk. Die lichten maken het wel heel mooi en open.

   Antwoord
 9. Elisa

  Wat gaaf is dit! Heb er nog nooit van gehoord, maar dit is zeker iets wat ik zou willen doen. Echt heel bijzonder, gaaf!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Wat tof dat je dit ook wilt gaan doen. Zeker een aanrader. Ben benieuwd als je bent geweest hoe het het hebt gevonden.

   Antwoord
 10. Martin

  Wat leuk. Dat is weer eens totaal wat anders om te doen in Antwerpen. Vind het echt een hele leuke gezellige stad! Lijkt me een gave activiteit en zou de spinnen en ratten dan wel op de koop toe nemen ?

  Antwoord
 11. Stripe Away

  Het is zeker een leuke activiteit om te ondernemen. Ga zelf trouwens ook graag naar Antwerpen. En die ratten en spinnen vallen gelukkig best mee.

  Antwoord
 12. Bianca

  Wauw, ik wist niet dat dit bestond! Wat een bijzondere locate om te wandelen. Lijkt me ook wel een beetje griezelig, maar wel een gave plek om foto’s te maken!

  Antwoord
 13. Stripe Away

  Heeft ook wel iets spannends natuurlijk. Zeker een toffe manier om Antwerpen meer te ontdekken.

  Antwoord
 14. Jacomijn Heupink

  Wat een super leuke trip! Wat apart ook dat dus het bouwen erbovenop gratis was en er juist daardoor hele mooie creaties onstaan zijn! Super leuke tip!!

  Antwoord
 15. Stripe Away

  Ja, daar stond ik zelf ook van te kijken vooral omdat eigenlijk maar weinig gratis is. Graag gedaan. Wie weet loop je daar zelf over een tijdje.

  Antwoord
 16. Britte

  Wat gaaf dit! Letterlijk een totaal andere kant van de stad 🙂 Lijkt me ook geweldig om hier foto’s te schieten!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.