Het is zover want Nederland wordt langzaam omgetoverd in een winterwonderland. Elke stad heeft iets wat het een stukje gezelliger maakt. Zijn het niet de kerstlichtjes dan is het wel een kerstmarkt. Ook Breda pakt dit jaar weer goed uit. In dit artikel laat ik je de leukste activiteiten zien en kan je vertellen dat dit er veel zijn. 

Betoverend Breda

Dit jaar pakt Breda goed uit en dat is te zien in het programma. Drie weken lang staat Breda in het teken van de magie. Breda is betoverend. Voorgaande jaren viel het soms een beetje tegen en was je snel uitgekeken op de kleine kerstmarkt maar dit jaar pakt Breda goed uit. Naast een kerstmarkt is er veel meer te beleven.

Houd er rekening mee dat natuurlijk sommige activiteiten al voorbij kunnen zijn bij het lezen van deze blog.

Meerdaagse activiteiten Betoverend Breda

1. Schaatsbaan op de Grote Markt

Dit kan natuurlijk niet uitblijven: een schaatsbaan. Leuk voor jong en oud. Dit speelt zich af op de Grote Markt in Breda en heeft een knetter mooi uitzicht op de Grote Kerk. Rondom is er van alles te beleven. Op het winterterras kan je een heerlijk kop warme chocolade melk bestellen met een dot slagroom. Wie wilt dat nou niet! En de ijsvlakte is 450 m2. Enorm veel ijsplezier dus.

Locatie: St. Janstraat
Tijd: Tijdens openingstijdens van de kroegen
Wanneer: iedere dag van 15 december tot 6 januari
Prijs: Entree €3,- / schaatshuur €3,-

Wat te doen tijdens Betoverend Breda

2. Wasdom: tijdelijke overdekte winterstraat

Meerdere café slaan hun handen in een. Old Dutch, Borrel Bar Breda en Sam Sam hebben besloten om een deel van 26 meter in de straat te overdekken. Ze willen hier de sfeer creëren van een echte borrelstraat waar men kan genieten van verschillende winterbieren, ook als het regent. En dan is niet alles, er treden ook verschillende lokale muzikanten op om het nog een stuk gezelliger te maken.

Locatie: St. Janstraat
Tijd: Tijdens openingstijdens van de kroegen
Wanneer:
Prijs: Gratis (drank en eten kost wel geld)

3. Careltje: het mysterieuze jongetje

Careltje een jongetje wat al honderden jaren onder de Grote Markt woont en alle verhalen en schandalen van Breda kent. Tijdens Betoverend Breda zal je Careltje vaak gaan tegen komen. Ik ben erg benieuwd naar z’n verhalen en schandalen die hij bekend gaat maken.

4. De Grote Kerstboom op de Grote Markt

Een enorme Grote Kerstboom op de Grote Markt vlakbij de Grote Kerk. Wauw! Ik ben echt verzot op grote kerstbomen met duizenden lichtjes. Maar wist je dat deze boom niet zomaar een boom is? Deze boom speelt een zeer belangrijke rol bij het sprookje Careltje. De kerstboom is betoverd, kan bewegen en zelfs praten! Maar durf jij te raden wie er eigenlijk in de boom verstopt zit en spreekt?

Locatie: Grote Markt Breda
Tijd: Elke dag om 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00 en 20.00 uur
Wanneer: Van 16 december tot 6 januari
Prijs: Gratis

5. Kasteelwandeling

Hoe tof is dit? Breda heeft een heus kasteel. Dat wist je misschien nog niet. Tijdens deze Kasteelwandeling krijg je een rondleiding over het terrein van het Kasteel. Deze plek van vroeger het woonpaleis van de eerste Bredase Nassaus, tegenwoordig is dit een thuisbasis van de Koninklijke Militaire Academie. Tijdens je rondleiding bezoek je de binnenplaats, de toren van het Spanjaarsgat en een onderaardse gang.

Locatie: VVV Breda, Willemstraat 17-19
Tijd: 13.45 uur verzamelen
Wanneer: 15, 17, 19, 21, 22, 28, 29, 31 december en 4 en 5 januari
Prijs: €8,95 volwassenen, €7,95 voor kinderen en voor BredaPas houders gratis

6. De hoogste Oliebollenkraam van Brabant

Oliebollen eten en genieten van een prachtig uitzicht? Dat kan in Betoverend Breda. Op de zesde verdieping van De Teruggave, dit is het voormalige belastingkantoor bakt De Jong Deli ze voor jou heerlijk mooi en knapperig. Natuurlijk kan je er niet alleen maar Oliebollen eten maar kan je je buik ook vullen met een heerlijk appelbeignets of een warme chocolade melk met slagroom en ondertussen geniet jij van het prachtige uitzicht!

Locatie: De Teruggave, Gasthuisvelden 11
Tijd: Dagelijks 16.00 tot 22.00 uur, 24 en 31 december 12.00-17.00 uur
Wanneer: 19 tot 31 december, eerste kerstdag gesloten
Prijs: Gratis entree maar de Oliebollen kosten wel geld natuurlijk 😉

7. Kerstmarkt Betoverend Breda

Het is niet de grootste kerstmarkt van Nederland maar wel knus en gezellig. Allerlei ondernemers staan hier met de leukste spullen om te verkopen. De kramen staan dit jaar verspreid en staan o.a. op de Grote Markt en het Kerkplein richting de Havermarkt. Ga jij iets leuks scoren?

Locatie: Grote Markt en rondom de kerk
Tijd: 14, 15, 20, 21, 22, 23 december van 12.oo tot 21.00 uur /16, 17, 18, 19, 26 december van 10.00 tot 18.00 uur / 24 december van 10.00 tot 16.00 uur
Wanneer: 14 tot 26 december
Prijs: Gratis behalve de aankopen

Wat te doen tijdens Betoverend Breda

8. Magische Fontein Lichtshow

Deze magische show is dagelijks te zien en wat op de zondagen word deze lichtshow vergezeld met een sfeervolle Chirstmas Carols van het koor Nootwaar. De lichtshow is ontworpen door lichtontwerpen Ellen de Vries.

Locatie: vijver park Valkenberg, J.F. Kennedylaan
Tijd: 17.00, 17.30 en 18.00 uur en op zondag om de 10 minuten met koor
Wanneer: 16 tot 23 december
Prijs: Gratis

Activiteiten Betoverend Breda

9. Optreden Maan

Op vrijdag 14 december word Betoverend Breda geopend met een optreden van Maan. Deze dame won een aantal jaar geleden een bekende talenten jacht show en is sindsdien aan het groeien met haar muziek. De opening word verzorgt op de Grote Markt in Breda. Ik ga zeker even kijken, jij ook?

Locatie: Grote Markt
Tijd: start 18.30 uur
Wanneer: 14 december
Prijs: Gratis

10. 2000 duizend verlichten kaarsen op het Begijnhof

Hoe mooi moet dit wel niet worden. Een van de mooiste stukjes van Breda word opgelicht met 2000 kaarsen. Ben jij echt een romanticus of hou je gewoon van een mooi beeld met een historische hof en 16e eeuwse huisjes, dan moet je zeker deze avond even een bezoek brengen aan het Begijnhof. Je stapt een waar kerstsprookje binnen.

Locatie: Begijnhof, Catharinastraat 45
Tijd: 19.00 tot 22.00 uur
Wanneer: 15 december
Prijs: Gratis

11. Lichtshow Grote Kerk

De trots van Breda, de Grote Kerk of ook wel Onze Lieve Vrouwekerk. Op deze spectaculaire avond laat de Grote Kerk haar meest mooie kant zien. De lichtshow laat de Grote Kerk betoverend eruit zien. De lichtshow is vanaf verschillende plekken door de stad te bewonderen. Mis het niet!

Locatie: Overal waar je de Grote Kerk kunt zien
Tijd: 21 december om 17.00, 17.30 en 18.00 uur en 22 december om 19.30, 20.00 en 20.30 uur
Wanneer: 21 december
Prijs: Gratis

12. Rioolwandeling Breda

Niet iets waar je gelijk aan denkt als je een dagje naar Breda komt. Maar tijdens deze avontuurlijke wandeling duik je letterlijk de riolen van Breda in. Deze deuren blijven normaal gesproken gesloten maar gaan nu even open voor jou. Wist je dat Breda een historisch riool heeft, en sinds de aanleg in 1863 nog steeds in gebruik is. Je wandelt deze rioolwandeling met een ervaren gids die je alles uitlegt over deze bijzondere plek.

Locatie:Begijnhof, Catharinastraat 45
Tijd: 3 tijden – 13.00tot 15.00 uur, 15.00 tot 17.00 uur en 16.00 tot 18.00 uur
Wanneer: 20 en 27 december en 3 januari
Prijs: €10,-

13. Silent Disco schaatsen

Wie mij kent weet dat ik van een Silent Disco hou. Maar een Silent Disco op schaatsen is helemaal te gek. Daarom heeft Betoverend Breda deze twee activiteiten samen gebracht. Super leuk! Ik ga zeker een avond en jij? Voor kaarten moet je even hier klikken.

Locatie: Schaatsbaan op de Grote Markt
Tijd: 20.30 tot 23.00 uur
Wanneer: 20, 27 december en 3 januari
Prijs: €15,- (inclusief schaatshuur en drankje)

14. Single / dating schaatsen

Het is geen speeddaten maar dating on ice. Betoverend Breda brengt de magie ook bij de singles. Wie weet vind jij wel iemand om de kerstdagen mee door te brengen of in het nieuwe jaar een tweede date te plannen. Misschien staat jou prins op schaatsen wel daar te wachten. Wil jij erbij zijn, koop hier dan je kaarten.

Locatie: Schaatsbaan op de Grote Markt
Tijd: 20.30 tot 23.00 uur
Wanneer: 18 december
Prijs: €12,50 (inclusief schaatshuur en drankje)

Wat te doen tijdens Betoverend Breda

15. Prison Escape Breda

Dit is echt onwijs tof om te doen: Prison Escape. Het is een spel waarbij jij moet zien te ontsnappen uit de gevangenis. Het spel vind plaatst in de voormalige Koepelgevangenis. Toen ik het spel speelde voelde het om sommige moment best echt. Een toffe ervaring is het zeker. De totale belevenis duurt 3 uur en in die tijd moet je proberen te ontsnappen. Deze evenementen raken snel uitverkocht, wil je erbij zijn en uit de gevangenis ontsnappen? Koop dan snel je kaartje. Benieuwd of ik ben ontsnapt uit de gevangenis?

Locatie: Voormalige Koepelgevangenis
Tijd: 14 december: normale editie is van 14.00 tot 17.00 uur en internationale editie is van 19.00 tot 21.00 uur / 15 december: ochtend van 10.15 tot 13.15 uur, middag van 14.30 tot 17.30 uuren avond van 19.00 tot 22.00 uur
Wanneer: 14 en 15 december
Prijs: Avondeditie: €79,- / middag editie: €69,- / ochtend editie: €59,-

16. Rotary Santa Run

Hou je van een gek potje hardlopen en weet je dat je gaat rennen voor twee Bredase goede doelen, dan is deze run er eentje voor jou. Als je nu gaat mee rennen in een te gek kerstmannenpak, dan kun jij o.a. ervoor zorgen dat kinderen die afhankelijk zijn van de voedselbank hun verjaardag kunnen vieren. Dus ren jij 3 of 5 kilometer mee? Koop hier je kaartjes.

Locatie: de start is vanaf de Kerstmarkt Ginneken
Tijd: 15.30 uur
Wanneer: 16 december
Prijs: Volwassenen €15,- en kinderen €12,50

17. Grote Kerk torenbeklimming bij kaarslicht

Wat is er nou mooier dan Breda te zien van bovenaf? Tijdens deze speciale beklimming ga je omhoog wanneer het donker is. Tijdens deze toffe beklimming kan je het mooie verlichte Breda van bovenaf bewonderen.

Locatie: Grote Kerk
Tijd: 22 december en 2 januari van 20.00 van 22.00 uur doorlopend / 27, 28 december en 3 en 4 januari om 16.30 en 17.30 uur.
Wanneer: 22, 27, 28 december en 2, 3 en 4 januari
Prijs: €5,-

18. Breda wandelt

Wil je even lekker wandelen en Breda ontdekken. Samen met BredaWandelt ga jij op ontdekkingstocht. Tijdens deze wintereditie ontdek jij de mooiste plekjes van Betoverend Breda. De wandeling is ongeveer 5 kilometer en bij terug komst staat er een glaasje glühwein op je te wachten.

Locatie: start en einde is bij Cafe Publieke Werken, St. Annastraat 12
Tijd: verzamelen om 19.15 uur, wandeling begint om 19.30 tot 20.45 uur
Wanneer: 18, 19 en 20 december
Prijs: €7,50 en bij reservering vooraf betaal je €5,-

Praktische informatie Betoverend Breda

Breda staat helemaal in het teken van de Betovering. Wat je hierboven ziet is nog maar een deel van het programma. Er is ontzettend veel te doen en daarom kan je ook een hoop bezoekers verwachten. Kom je van buiten Breda naar Betoverend Breda, kom dan met het openbaar vervoer. De trein stopt op 10 minuten van het centrum en wil je niet lopen dan rijden er om de 5 minuten bussen.

Parkeren is in heel de binnenstad betaald en vooral heel druk. De kans dat je geen plek hebt is aanwezig. Alle activiteiten hebben andere openingstijden en prijzen. Check dit van te voren goed. Voor sommige activiteiten moet gereserveerd worden en soms kan het al uitverkocht zijn. Ben er dus snel bij.

Ik wens iedereen onwijs veel kerstplezier aan mijn mooie stad. Tijdens Betoverend Breda ben ik geregeld te vinden in de binnenstad. Tik mij gerust aan als je mij herkent. Wie weet tot dan!