Zambia

[vc_row gap=”10″ css=”.vc_custom_1525631846132{background-color: rgba(239,220,74,0.7) !important;*background-color: rgb(239,220,74) !important;}”][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space][vc_custom_heading text=”ZAMBIA”][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Zambia het land met één van de mooiste wereldwonderen: de Victoria Falls. Het land waar ik in 2017 een onvergetelijke reis maakte en waar ik ruim 550 kilometer op een mountainbike door Zambia raasde.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_single_image image=”9090″ img_size=”medium” alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”16px”][vc_custom_heading text=”Informatie Zambia”][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Hoofdstad: Lusaka

Taal: In Zambia spreekt men maar liefs zeventig talen en dialecten. In totaal zijn er zeven talen geaccepteerd als officiële speciale talen. Bemba(word vooral gesproken in het Noorden), Tongo (in het zuiden), Nyanja (in het oosten) en Lozi (in het westen) zijn de meeste gesproken talen.

Valuta: Kwacha (K of ZMK) de munt is onstabiel en wissel per dag. Verder kan je bijna overal ook met de Dollar betalen.

Noodnummers: Algemeen alarmnummer 999

Vaccinatie: In Zambia komen er een aantal infectieziekten voor. Deze kunnen je vakantie behoorlijk verpesten. Helaas ben ik geen arts en kan ik geen uitspraak doen over welke inentingen of vaccinaties je moet hebben. Zelf heb ik gedurende de reis Malaria tabletten geslikt en heb ik Rabiës gehaald. Rabiës is niet verplicht maar wel zo handig als je gebeten wordt. Zambia heeft niet de tegen vaccinatie. Wil je meer informatie dan kan je het beste langs de GGD gaan in jou regio.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][vc_custom_heading text=”Beste reistijd Zambia”][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]De lentemaanden (juli, augustus en september) en de herfstmaanden (april en mei) zijn de fijnste reismaanden. Het is er overdag warm, droog en zonnig . Maar wel zo warm dat het goed uit te houden is. In de avond dalen de temperaturen maar nog wel aangenaam met een extra vest. Slaap je in tentje neem dan wel een slaapzak mee die je goed warm houd. De maanden oktober en november zijn behoorlijk warm maar worden wel als goede reismaanden aangeduid. Dat komt omdat je door de droogte en dorheid goed het wild kunt spotten.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”16px”][vc_custom_heading text=”Gemiddelde kosten Zambia”][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Doordat Zambia in Afrika ligt denken veel mensen dat Zambia dus een goedkoop land is om door heen te reizen. Helaas moet ik je teleurstellen. Zambia is niet goedkoop. Het is zelfs een vrij duur land. Maar er is een regel. Alles wat uit eigen land komt is dus wel goedkoop. Wat van buiten Zambia naar binnen gebracht moet worden, is vaak erg duur. Je moet rekening houden met een minimaal reisbudget van zeker 50 euro.

Eten & Drinken: Het eten en drinken is zoals hier boven omschreven. Koop je lokale producten zoals fruit op de markt dan scheelt het echt veel geld. Veel fruit in de supermarkt wordt geïmporteerd. Alles waar alcohol in zit (behalve het bier uit Zambia) is ook duur. Wil je uit eten, dan betaal je ongeveer 10 tot 15 euro voor een maaltijd (in Livingstone). Prijzen in de binnenlanden zijn goedkoper.

Overnachting: Ook hier geld weer waar je blijft overnachten. De loges bij de safariparken kunnen behoorlijk in prijs op lopen. De hostels in Lusaka zijn daarin tegen weer goedkoop. Reken erop dat je buiten de steden voor zeker 35 euro plus zit. Wil je in een tent slapen dan ben je vaak een stuk goedkoper uit.

Vervoer: Met wat zoekwerk kan je redelijk goedkoop door Zambia reizen. Met een minivan ben je al voor een paar tientjes aan de andere kant van Zambia. Wel is dit niet altijd de veiligste manier. Over land vliegen is dan weer aan de dure kant. Leukste manier is zelf een auto huren.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”16px”][vc_custom_heading text=”Handige woorden voor Zambia”][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Reis je vooral in de toeristische gebieden zoals de Victoria Falls, Lusaka en South Luangwa National Park dan spreken de meeste gewoon goed Engels. Ga je echt (net als bij mij) het platteland in, dan heb je wel dat ze geen Engels kunnen. Daarom is het handig om een aantal woorden te leren. Wat je wel hoort is dat veel mensen “how are you” kennen (ook al kennen ze geen Engels verder). Dit doen ze uit beleefdheid en om te checken of alles echt goed gaat met je en of je geen hulp nodig hebt.

De taal die wij het meest gebruikte was Bemba:

Hoe gaat het = Mulishani

Hallo = Muli shani

Tot ziens/doei = Shalenipo[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_empty_space height=”16px”][vc_custom_heading text=”Visum Zambia”][vc_empty_space height=”16px”][vc_column_text]Voor Zambia heb je een paspoort nodig die nog minimaal 6 maanden geldig is. Voor een visum krijg je een toeristenvisum die je kan aanschaffen voor 50 dollar (2017). Wel kan het zijn dat deze geweigerd wordt, reden is vaak niet duidelijk. Ik heb het bij niemand mee gemaakt. Maar wil je zekerheid dan kan je vooraf bij de Ambassade in Brussel een visum aanvragen.[/vc_column_text][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_empty_space height=”16px”][vc_custom_heading text=”Artikelen over Zambia”][vc_empty_space height=”16px”][flint_blog_loop_widget post_id=”7069,6895,6572,7341,6094,6029,7401,6291,6370,7485,7746,7398,6759,6950,6981,7066,” blog_count=”20″][vc_empty_space height=”16px”][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_empty_space height=”16px”][vc_custom_heading text=”Fietsen door Zambia”][vc_empty_space height=”16px”][flint_blog_loop_widget blog_style=”bt_blog_style5″ blog_count=”8″ post_id=”5897,5913,5928,5968,5993,6090,6147,6153″][/vc_column][/vc_row]