7 keer doen in

Poznan

Poznan, Polen

Stedentrip

Zelf bezocht

7 leuke tips

In het jaar 2016 bracht ik een bezoek aan een van de oudste steden van Polen. Aangenaam verrast werd ik toen ik deze stad als verrassing aan deed. Slenteren door het kleurrijke centrum met een plein dat zo uit een sprookjesboek zou kunnen komen. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat je deze 7 bezienswaardigheden moet bezoeken als je een bezoekje brengt aan Poznan.

1: Concentratiekamp Fort VII

Fort VII is het concentratiekamp van Poznan en is zeker meer dan een bezoek waard. Dit concentratiekamp was het eerste kamp tijdens de tweede wereldoorlog. Over het algemeen werden hier vooral mensen met een psychische ziekte, hoogleraren en artsen gevangen genomen en vermoord. De Fort VII nu verteld de indrukwekkend geschiedenis van de toen zo verschrikkelijk omstandigheden.

Helaas kunnen maar weinig mensen die gevangen zaten in Ford VII het na vertellen. Toen in 1944 het kamp gesloten werd, werden de overlevende naar andere kampen gebracht en daar alsnog ter dood veroordeelt.

2: Kleurrijke oude markt – Stary Rynek

Poznan schijnt één van de mooiste pleinen van Europa te hebben en ik ben het daar wel mee eens. Of het een van de mooiste is kan ik je niet echt vertellen, omdat ik nog niet alles heb gezien. Maar met zijn kleurrijke huizen en gezellige sfeer komt deze oude markt heel ver in mijn top drie.

In de lente en zomer kan je hier ook heerlijk vertoeven op het terras. In de herfst en winter staat hier regelmatig een markt met lekkere producten. Je kan het een beetje zien als een kerstmarkt. Als we uiteindelijk dit prachtige plein op lopen, weten we even niet waar we moeten kijken. Op internet had ik het een ander gezien maar in het echt is het zoveel mooier.

3: De 12 uur geiten

Elke dag om 12 uur komen toeristen en inwoners bij elkaar om naar de toren van het raadhuis te kijken. Er komen dan twee geiten van tin tevoorschijn. Ze stoten 12 keer de koppen tegen elkaar. Het is een heel simpel iets om naar te kijken maar de geiten staan wel symbool voor wat Poznan is. Bij de officiële opening van de klokkentoren in 1511 lied de kok van het feestmaal het vlees aanbranden. Hij wilde zijn eer redden en stal twee geiten. Gelukkig wisten deze geiten te ontsnappen en zo is deze traditie geboren.

4: Het raadhuis op de oude markt

Dit raadhuis ligt op de oude markt in het centrum van Poznan. Het oorspronkelijk middeleeuwse stadhuis werd rond 1555 door de Italiaanse architect Giovanni Battista Quadro ver­bouwd tot één van de mooiste renaissance bouwwerken van Centraal­ Europa.

Wil je de geiten zien die om klokslag 12 de koppen tegen elkaar storen, dan kan je dat zien bij dit Raadhuis. Ik vertelde eerder dat de geiten symbool staan omdat de kok het eten liet aanbranden. Een ander verhaal wat rond gaat is dat de geiten een ruzie wilde uitvechten en dat deden in het raadhuis. Er ontstond een brand, inwoners werden door het lawaai wakker en konden zo de brand blussen.

Wat nu het echte verhaal is, weet niemand. Dit omdat iedereen een van de twee verhalen vertelt. Verder doet dit pronkstuk nu dienst als Museum van de Geschiedenis van Poznan. Zeker de moeite om te bezoeken.

5: Workshop St. Martin Croissant maken

Een leuke bezigheid als het buiten wat slechter weer is. Oké, ook al is het goed weer dan is dit zeker een aanrader. Je leert op een hele leuke manier de geschiedenis van Poznan. Tijdens de workshop gaan de koks met jouw terug in de tijd. Leuke actieve bezigheid waar je je lachspier ook nog is traint. Want de nodig humor is goed aanwezig.

Je kan er voor kiezen om tijdens de workshop ook echt deel te nemen in het proces van het maken van deze croissant. Dit moet je zeker doen en waarom zeg ik niet ;). Het is gewoon te leuk! Na afloop van de workshop krijg je ook nog is de kans om de overheerlijke St. Martin Croissant te proeven. De specialiteit van Poznan.

6: Kerk St. Stanislaus

Deze prachtige kleurrijke kerk is een klein pareltje. Niet alleen de buitenkant ziet er erg mooi uit maar ook de binnenkant is zeker een bezoekje waard. Kijk vooral naar boven als je binnen bent en bewonder het indrukwekkende plafond.

Deze kerk wordt ook wel benoemd tot een van de mooiste van Polen.

7: Argeologisch museum

Een van de vele museums die je kunt bezoeken in Poznan is het Archeologisch museum. Zelf ben ik altijd groot fan van zulke museums en kan echt mijn hart op. Je bent hier als je alle plekken mee pakt wel een paar uur zoet. De entree ligt rond de 5 euro per persoon.

Wat heeft Poznan nog meer?

Poznan heeft nog veel meer te bieden dan de 7 hier bovengenoemde dingen. Je kan o.a. in één van de twee dierentuinen een bezoekje brengen. Een van de dierentuinen in Poznan is ook een van de oudste van Polen.

Zo bied Poznan ook een hele hoop groene parken waar je lekker kan relaxen. Net buiten de stad zijn er een aantal meren waar je in de zomer heel kan zwemmen.

Het winkelgebied in Poznan is niet erg groot maar wel groot genoeg om even lekker een middag te shoppen. Poznan was voor mij een hele grote verrassing. Het is zeker een stad die genoeg te bieden heeft voor een aantal dagen ertussen uit. Binnenkort zal ik je ook nog een paar tips geven waar je echt super kunt eten.

Wij zijn hier terecht gekomen met SRPRS.me, een verrassingsreis. En ik denk dat we zonder die verrassing nooit zelfstandig in Poznan waren beland.

Ben jij wel eens in Poznan geweest? Wat vond je ervan en heb je nog tips die ik niet heb genoemd. Zou je een keer naar Poznan willen?

Wat nog meer te doen in Poznan

Concentratiekamp Fort VII in Poznan – Polen

Je kent het wel, die concentratiekampen verspreid over Europa. Indrukwekkende maar ook verschrikkelijke verhalen krijg je te horen van de mensen die het overleefd hebben. Meerdere in Europa zijn te bezoeken en vertellen een rijke geschiedenis, net zoals Fort VII in...

7 dingen om te doen in Poznan

7 keer doen in Poznan Poznan, Polen Stedentrip Zelf bezocht 7 leuke tips In het jaar 2016 bracht ik een bezoek aan een van de oudste steden van Polen. Aangenaam verrast werd ik toen ik deze stad als verrassing aan deed. Slenteren door het kleurrijke centrum met...

Workshop St. Martin croissants maken in Poznan

Het zien hoe een specialiteit in een land gemaakt wordt is ontzettend interessant maar als je dan ook nog mag mee helpen is nog leuker. In Poznan kreeg ik de gelegenheid om mee te helpen met het maken van de St. Martin croissants. En dit is voor jou ook mogelijk en...Booking.com

17 Reacties

 1. Sharon

  Wij zijn van plan om vaker zulke kleine stadjes te ontdekken in het Oostblok. We zijn al in Krakau geweest (zeker de moeite) maar dit ziet er ook wel perfect uit voor een weekendje weg. Ik hou er van als het nog niet te toeristisch is.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Krakau staat ook nog hoog op mijn lijstje om een keer te bezoeken. Poznan is zeker nog niet toeristisch dus zeker de moeite waard om een bezoekje aan te brengen.

   Antwoord
 2. Marcella

  Poznan ziet er tof uit! Het Stary Rynek is echt heel gaaf, toffe kleuren! Ik ben zelf in Wroclaw geweest en was daar ook gek op het (pastel)gekleurde plein. Zo leuk!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Was ook erg verbaast toen ik het plein opliep. Vooral omdat ik dit niet had verwacht. Heb even snel Wroclaw opgezocht maar dat ziet er ook echt leuk uit. Zet ik gelijk op mijn lijstje ;).

   Antwoord
 3. Jenny

  Wat een originele bestemming! En wat een contract tussen de kleurrijke huizen en het concentratiekamp.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Was er zelf ook nooit opgekomen als ik niet via SRPRS.me had geboekt. En het contrast was zeker groot. Ook soms wel even heftig.

   Antwoord
 4. Yvonne

  Op die leuke Oude markt na, met die prachtig gekleurde huisjes, had ik geen idee wat er in Poznan te beleven was. Nu wel dus, leuk die workshop croissant maken! Ik zou wel eens een roadtrip door Polen willen maken en dan ook hier een kijkje nemen.

  Antwoord
  • Stripe Away

   Dan moet je zeker hier even een pitstop maken. Je hebt niet lang nodig om deze stad te verkennen ;).

   Antwoord
 5. Eva

  Het (voormalig) Oostblok trekt me altijd wel. Het lijkt dat Poznan hier geen uitzondering op vormt

  Antwoord
  • Stripe Away

   Dit was de eerste keer dat ik in het Oostblok (Polen) was en weet zeker dat ik een keer terug ga!

   Antwoord
 6. Gabriëlle

  Poznan lijkt mij echt geweldig! De stad ziet er vrolijk en kleurrijk uit. Ik zou niet snel naar het concentratiekamp gaan, ik ben al in Auschwitz geweest en dat vond ik genoeg. Het is zo’n heftige ervaring, vond ik, dat ik één keer genoeg vond.

  Antwoord
 7. anto

  Ik ben nog niet in Poznan geweest maar wel in diverse andere Poolse steden. Als ik jou foto’s zie, moet ik een beetje aan Wroclaw denken, daar hebben ze ook van die kleurrijke huizen. Ik ben steeds weer aangenaam verrast als ik in Polen kom omdat het een stuk hipper en kleurrijker is dan men zou verwachten. Leuk artikel, ik onthou Poznan mocht ik weer eens in Polen komen!

  Antwoord
 8. Sanne

  Ik ben vorig jaar in Gdansk geweest en dat was mijn eerste keer Polen en die smaakte zeker naar meer

  Antwoord
 9. Carolien

  Wat een.mooie gekleurde huizen op dat plein. Dat ziet er echt heel mooi uit! Ik zou hier zeker ook een keer heen willen en srprs.me lijkt me ook eens leuk om te doen.

  Antwoord
 10. Aniek

  Het Oostblok trekt mij ook wel. Leuk lijkt me inderdaad om een workshop St. Martin Croissant maken te volgen 🙂

  Antwoord
 11. Lizzie | Globalizious

  Ik hoor van steeds meer mensen dat ze richting Polen gaan. Super interessante stad is dit zo te zien, en het centrum ziet er ook heel schattig uit. Zeker op de wish list, leuk!

  Antwoord
  • Stripe Away

   Leuk dat je het op je wishlist hebt gezet. Poznan is zeker een aanrader. Vooral leuk voor een weekend. Genoeg te zien en te doen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.