Dichtbij huis ligt op zo’n 13 kilometer een schitterend stukje natuurgebied: de Oisterwijkse Vennen. Het is een bewolkte dag met af en toe een zonnetje. Perfect weer om met de honden de natuur in te duiken en zelf te gaan genieten. Ga je met mij mee op een wandelreisje in eigen land?

Gegevens: Oisterwijkse Vennen

Wandeling Rondom de Oisterwijkse Vennen
Soort Knooppunten 42-46-18-47-62-63-38-39-6-69-68-41-43-44-42 of de Vennenwandeling van 9.4 kilometer (blauwe pijlen volgen).
Afstand 9.3 kilometer
Startpunt Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk
Honden Honden toegestaan maar op meerdere plekken aangelijnd.

Wandelen Oisterwijkse Vennen

Daar staan we dan met 3 honden aangelijnd om de route te gaan lopen. De zon verschuild zich achter een paar dikke stapelwolken. Toch is het niet koud en is het perfect wandelweer. Juist voor de honden want met te warm weer is het voor hun ook niet leuk. Mijn zusje is met haar twee honden en ik heb de hond van een vriendin van mij mee.

We besluiten te wandelen via wandelknooppunten. In het begin is het even zoeken naar het eerste knooppunt. Eenmaal gevonden kon de wandeling beginnen. In het begin moesten de honden nog wennen aan elkaar. Ze vonden het allemaal maar spannend vooral omdat ze vast zaten. Dit moet in dit gebied wegens het vele wild wat er leeft!

Wandelen op Oisterwijkse Vennen

Wandelen op Oisterwijkse Vennen

Via de bovenstaande knooppunten loop je ook een heel groot deel van de blauwe Vennenwandeling. Je kunt beide bordjes dus volgen. Het Het is maar net was je fijn vind. Omdat we nog één jonge hond bij ons hadden, hebben wij niet de gehele Vennenwandeling gelopen. Die kleine pootjes konden het nog niet aan.

De prachtige Oisterwijkse Vennen

Wist je dat de Vennen van Oisterwijk als sinds de ijstijd aanwezig zijn. Zijn ontstaan door winderosie die vanuit het westen kwam. De meeste vennen liggen dan ook west/oost in het landschap. De westenwind blies het zand dus weg en daar ontstond dan de plek waar nu de Vennen liggen. Daarna kwam er regen water en tadaa…

Er zijn in totaal zo’n 10 vennen aanwezig. Van klein tot behoorlijk grote. Vanaf eind 19e eeuw werden er steeds meer dennen en andere soorten bomen gepland waardoor dit gebied zijn variatie kreeg. Doordat natuurmonumenten de dode bomen laat liggen, heb je het gevoel dat je in een echt bos loopt. Heerlijk toch!

Niet alleen hier kun je prachtig wandelen. Wat dacht je van de Utrechtse Heuvelrug. Dit gebied is in elk jaargetijde mooi!

Vennenwandeling op de Oisterwijkse Vennen

Een van de Vennen op Oisterwijkse Vennen

Wandelen bij de Oisterwijkse Vennen

Wandelen met honden bij de Oisterwijkse Vennen

Wandelen met je hond bij Oisterwijkse Vennen, is alleen mogelijk als ze zijn aangelijnd. Op sommige plekken staat dit slecht aangegeven! Natuurlijk is voor onderzoek wel gewenst. Wij gingen ook de mist in bij het water. Hier lieten we twee van de drie honden los om even een duik te nemen. De rest van de wandeling waren ze braaf vast aan een lange uitlooplijn. Maar onthoud ze mogen hier dus niet los. Natuurlijk zijn hier veel hondenliefhebbers dus het is belangrijk dat je hond goed luistert ;).

Wandelen bij de Oisterwijkse Vennen met je hond

Met je hond wandelen bij de Oisterwijkse Vennen

Wandelen bij de Oisterwijkse Vennen met je hond

Blauwalg in de Oisterwijkse Vennen

Dit is gelukkig niet het hele jaar door, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Toen we aankwamen bij één van de vennen zagen we geen borden staan. Letterlijk nergens! Ook zagen we geen blauwalg in het water. We zagen zelfs mensen vissen en andere hondeneigenaren bij het water, met de hond in het water. Ook rook het niet naar dode vis en had het net een aantal dagen goed geregend.

Wel was er blauwalg aanwezig in de vennen Klompven en Groot Kolkven (augustus 2018). Het enige bordje dat we zagen was bij de Groot Kolkven en daar zagen we ook blauwalg. Let aub goed op als je hier je hond gaat laten zwemmen.

De honden hebben wel gezwommen maar wel in stukken waar geen blauwalg was.

Blauwalg bij de Oisterwijkse Vennen

Blauwalg bij de Oisterwijkse Vennen

Magisch mooi wandelen

Dit is echt een aanrader, wat een prachtige wandeling. Je kunt een route volgen of zelf gewoon een rondje lopen. Het gebied heeft veel padden en je kunt dus veel kanten op. Zeer handig! Alles staat goed aangegeven en je hebt verschillende plekken waar je even wat kunt eten of drinken. Onderweg heb je ook meerdere plekken om even te zitten.

Meer wandelingen in Noord-Brabant:

Meer wandelen met je hond in Nederland:

 

Zou jij bij de Oisterwijkse Vennen ook een wandeling willen maken?

Foutje gezien? Meld het