Breda Nederland Wandelen

Wandel de natuurbelevingsroute in Mastbos Breda

De zon scheen weer vroeg door de gordijnen en de weersvoorspelling zag er goed uit. Eigenlijk leek het erop dat het de laatste echte mooi herfstdag zou gaan worden. De tijd om uit bed te springen en de wandelschoenen aan te trekken was aangebroken.

Omdat ik maar op 5 minuten afstand van het mooie Mastbos woon leek het mij een goed idee om nog meer van dit mooie bos te ontdekken. In 2015 heeft gemeente Breda 3 extra routes aangelegd. Een daarvan de snuffelroute heb ik een tijdje geleden gelopen. Nu was het tijd voor een volgende route:

Natuurbelevingsroute

De route start bij de Kogelvanger, dit is een restaurant aan de Galderseweg 55, te Breda. Je parkeert je auto op de parkeerplaats. Daarna loop je de parkeerplek af, steekt over en slaat links af. Je gaat gelijk aan de rechterkant het zandpad op en dan kom je vanzelf het eerst bordje met een hert erop tegen.

De route is ongeveer 7.3 kilometer lang en brengt je langs prachtige stukken van het Mastbos. Tijdens deze route kom een aantal uitkijkpunten tegen en wat wildakkers. De route uit zich perfect voor het spotten van wildlife. Vele dier- en plantsoorten houden zich hier schuil. Wil je reeën zien dat is het handigste om vroeg in de ochtend of tegen schemering deze route te lopen.

Het vlonderpad

Niet alleen heeft dit bos drie mooie nieuwe route sinds 2015 maar ook een vlonderpad met een prachtig uitzichtpunt. Tijdens het lopen over dit pad waan je je even in mini Afrika. Het lijkt met droog weer op een kleine savanne. Er kan elk moment ergens vandaag een dier te voorschijn komen.

Toen het er de wens was om in 2015 dit pad aan te leggen moest er veel rekening gehouden worden met de omgeving. Het gebied is kwetsbaar voor betreding, vele zeldzame planten zoals de klokjesgentiaan bloeien hier.

Natuurlijk is het gebied niet meer kwetsbaar na de aanleg van het vlonderpad. Daarom is het verzoek ook om niet van het pad af te wijken en honden aan de lijn te houden. Gelukkig verleend dit prachtige gebied voor elke jaargetijde een mooi wandeling. In de winter heeft dit zelf bijna een mystiek beeld.

Wandelen met herfstkleuren

Toen ik aan de wandeling begon had ik niet verwacht dat deze zo mooi zou zijn. Echt overal zaten nog bladeren aan de bomen en leken de kleuren uit een sprookjesboek te komen. Echt actief doorlopen kon ik niet want overal zag ik weer wat moois wat ik moest fotograferen.

In het begin van de route kom je als eerste lang een mooi plas waar je vele soorten vogels kunt spotten. Mensen stoppen hier regelt om een foto te maken van de prachtige omgeving. Dit stuk van de route is dan ook wat drukker, hoe verder je de route op gaat hoe rustige het wordt. Op een gegeven moment liep ik voor 2 kilometer alleen. Dit was echt heerlijk.

Soms stopte ik even omdat ik dacht iets horen. Daar een hert? Nee, helaas toch niet. Moet denk toch wat later op de middag of vroeger in de ochtend hier zijn. Dit maakte het tevens niet minder mooi. Dit deel van het bos had ik niet eerder ontdekt en vaak bleef ik hangen bij het begin punt.

Praktische informatie natuurbelevingsroute

De start van deze 7.3 kilometer lange route is aan de Galderseweg 55, te Breda. Het is ook gemakkelijk te bereiken met de bus en fiets. Vanaf het startpunt begeleid de route je door een zuidelijk deel van het Mastbos. Het is een kwestie van de kleine vierkant gele bordjes met een hert erop te volgen. Dit is soms nog zo makkelijk niet omdat als je de route via de online kaart anders loopt. Makkelijkste is de bordjes te volgen.

Op deze route mogen honden officieel niet los. Vele doen dit wel maar houd er als hondenbezitter rekening mee dat je met kwetsbare gebieden te maken hebt (zoals omgeving vlonderpad).

Verder leent dit gebied zich voor een prachtige wandeling waar je veel mooie padden tot je beschikking hebt. Onderweg kruis de route met een ruiterpad en verschillende fietspaden. Ook is er een kruising met de Historische Route (deze kan je dan ook samen combineren).

Nog meer wandelen in het Mastbos? Lees dan deze blogspots:

Zou jij deze route wel eens willen lopen?

Foutje gezien? Meld het.

  22 Comments

 1. Ik heb deze al regelmatig als tip gekregen van lezers van mijn wandelblogs. Het is net iets te ver voor ons om het zo maar even aan te tippen, maar het ziet er wel leuk uit! Ik onthoud hem zeker.

  Beantwoorden

 2. Super mooi! Ik wist wel dat ze in het Mastbos veel keuze hadden, maar deze route heb ik gemist. Twee weken geleden ben ik nog geweest maar helaas begon het toen te regenen. Wij pakken meestal het gedeelte van het speelbos, met hutten en speeltoestellen enz. Maar deze ga ik zeker nog een keer lopen, hopelijk nog als er wat blaadjes aan de bomen zitten 🙂

  Beantwoorden

 3. Toen we nog in Dordrecht woonden gingen we daar regelmatig wandelen…heerlijke omgeving. Nu we in Amsterdam wonen is het wat te ver om ‘even’ naar toe te rijden…leuk zon’n vlonderpad! De herfst is inderdaad een prachtig seizoen…mooie kleuren.

  Beantwoorden

 4. Een bezoek aan het Mastbos staat al een tijdje op m’n lijstje. Helaas is het er nog steeds niet van gekomen. Volgend jaar herfst wil ik zeker een bezoek brengen want je hebt de prachtige kleuren mooi vastgelegd.

  Beantwoorden

 5. In Breda wonen is op zich al een feestje (vind ik dan tenminste) het Mastbos is een hele fijne bonus. Ik kom er regelmatig maar minder dan ik zou willen. Toen mijn dochter kleiner was, liepen we dikwijls het kabouterpad, nu ze groter is (bijna 7) is het speelbos favoriet.

  Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.