story in the picture, maffia baviaan, bavianen victoria falls, zambia, victoria falls zambia, bavianen de spullen jaten,

Story in the picture #9 | De maffia baviaan – flesje Cola

Iedere maandag besteed ik aandacht aan een foto die voor mij speciaal is. Het kan een foto van een sprekend portret zijn of van een baby olifantje die ik in het wild heb zien lopen. Maar het kan ook een foto zijn waar ik iets op heb bereikt of waar ik iets nieuws ontdekte. Ik vertel in deze rubriek het verhaal in en achter de foto…

Je kent de verhalen wel. Je bent ergens lekker aan het genieten. Aan het wandelen, drinken of eten en dan in een keer springt een Baviaan voor je neus en foetsie weg is ie weer. Je kijkt op je bord en zo ook jouw heerlijk sandwich is weg. Tijdens mijn reis door de Victoria Falls kreeg ik maar liefs 3 keer aan aanvaring met een maffia Baviaan. Ik vertel jullie in een serie van 3 de 3 verhalen over deze aanvaringen.

Maffia Baviaan 1

Daar loop je dan, richting Boiling Point. Zoekend naar het bordje om een mini hike naar het laagste punt van de Victoria Falls te maken. Je ziet wat apen om je heen rennen maar ze lijken allemaal op veilig afstand te blijven.

In een keer zie je het bordje maar daarvoor zit er ook een Baviaan. Gespreid met zijn benen, piemeltje eruit en beetje om zich heen te kijken. Ik probeer niet te dichtbij te komen, want dat koppie verteld nadrukkelijk dat ik afstand moet bewaren. Met mijn telelens maak ik een foto en loop ik een grote boog om hem heen.

Dag flesje Coca Cola

Grote boog was gemaakt, ik kijk nogmaals en tot mijn schrik is meneer de Baviaan weg. Kijk nog is links en rechts en dan in een keer voel ik een duw en getrek aan mijn tas. Beschuldig bijna een andere toerist maar zie dan meneer Baviaan weg rennen met mijn flesje Coca Cola. Wil nog achter hem aan rennen maar hij begint de schreeuwen en komt bijna dreigend op mijn af.

Ik doe een paar stappen naar achteren en geef mezelf over. Mijn flesje Cola ligt nu in de handen van meneer Baviaan. Meer dan hem laten genieten van een heerlijk frisse Cola kan ik niet doen. Hopelijk stuiter hij lekker rond en stikt hij erin ofzo. Nee, dat is gekkigheid want ik weet goed dat Cola voor deze dieren niet goed is. Maar had het flesje net 2 minuten geleden gekocht. Balen!

Wel probeer ik het flesje af te pakken maar dat lukt met geen mogelijkheid. Denk ook wel dat deze Bavianen wat gewend zijn en ik niet de eerste ben die dit overkomt.

Daarom een tips voor jullie: berg alles wat vast zit, dus echt letterlijk alles goed op. Het intereseert ze niet of het nou eten is of een zonnebril. Ze jatten alles weg. Want bij een andere toerist is zijn zonnebril weg gejat. Van zijn hoofd. Zo brutaal zijn ze.

Foutje gezien? Meld het.

story in the picture, maffia baviaan, bavianen victoria falls, zambia, victoria falls zambia, bavianen de spullen jaten,

  30 Comments

 1. Ohjaaaa, apen lijken zo schattig maar ze zijn zó brutaal! Ik werd een keer aangevallen door een babyaap op Bali. Terwijl dat beest op m’n hoofd en m’n rug zat te klimmen kwamen een paar locals naar me toe dat ik de aap met rust moet laten… Say whut? Haha ben benieuwd naar je andere ervaringen met de apen!

  Beantwoorden

 2. Voor jou ( en de aap ) misschien iets minder leuk, maar ik vond het eerlijk gezegd wel vermakelijk om je verhaal te lezen. Met de manier waarop je schrijft leek het net of ik erbij was, ik moest ook stiekem hardop lachen.

  Beantwoorden

  • Wat fijn dat ik je dat gevoel kon geven. Zelf kan ik er nu ook flink om lachen. Toen zelf ook al wel. Hoe vaak jat er nou een baviaan je flesje Cola weg 🙂

   Beantwoorden

  • Ik heb denk ik het geluk dat ik niet heel snel bang ben. Maar ben sinds dit wel alerter geworden als ik bij bavianen in de buurt ben :). Zijn echt stik brutaal.

   Beantwoorden

 3. O help!! Ze kunnen best agressief zijn he. De aap had waarschijnlijk de dag van zijn leven, helemaal high van de Coca Cola. Maar alle gekkigheid op een stokje, natuurlijk is het niet goed voor hem. Gelukkig had hij niet je camera of zo te pakken, zie die maar eens terug te krijgen!

  Beantwoorden

  • Ik denk dat deze baviaan nog wel even aan het rond stuiteren was. Is inderdaad niet goed en daarom probeerde ik het flesje ook nog af te pakken. Maar had ook geen zin in een bavianen bijt met ziektes etc. Maar gelukkig had ik mijn camera goed vast. Als ze die proberen te jatten, moeten ze heel hard hun best doen ;).

   Beantwoorden

 4. Haha, de maffia baviaan.. hij is me d’r wel eentje.. inderdaad hier ook al vergelijkbare ervaringen gehad, één keer zijn ze zelfs onze kamer binnen geklommen om onze earplugs te “jatten”!

  Beantwoorden

  • Nee, echt je jammer binnen gedrongen. Lijkt mij wel flink schrikken, omdat je dat echt niet verwacht natuurlijk. Maar earplugs, misschien had meneer baviaan ze nodig tegen al dat geschreeuw (kunnen namelijk behoorlijk schreeuwen die bavianen).

   Beantwoorden

 5. Apen kunnen best brutaal zijn en soms ook best gevaarlijk! Ik was dit jaar in Batu caves in Maleise waar ook een hele grote kolonie apen woont. Een van de maffia apen stal een pak koekjes zo uit de hand van een mevrouw en ging die op een rots even iets verderop lekker zitten oppeuzelen! Zo vals! ?

  Beantwoorden

  • En als je dan een stap dichterbij zet om je pak koekjes te reden dan kijken ze je vies aan hé ;)? Gelukkig kunnen we er achter af nog om lachen.

   Beantwoorden

 6. Oeffff … ik vind de apen hier op Bali trouwens ook echt brutaal, dus probeer er maar gewoon lekker uit de buurt te blijven want idd, zit er niet op te wachten dat er iets van me gejat wordt en al helemaal niet mijn dure zonnebril. Ik hoop in ieder geval dat de baviaan dan ten minste van je cola heeft genoten …

  Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.