Aankomende zondag is het zover en vertrek ik richting Schotland. Daar ga ik mijn eerste lange afstandswandeling (LAW) lopen. Ik ga je in deze blog vertellen wat ik allemaal ga doen en ontdekken. Natuurlijk zijn alle tips van harte welkom.

Route in 13 dagen

In totaal zal ik 13 dagen weg zijn. Daarvan zijn er twee reisdagen. We beginnen en eindigen in Edinburgh. Het word zeker geen rustige reis en er zullen zware dagen komen. We blijft het een van de mooiste landen van de wereld. Je kan dus wel begrijpen, dat ik hier de pijntje voor over heb.

Van Eindhoven naar Edinburgh – 1 dag

Zondag middag vertrekken we vanaf vliegveld Eindhoven richting Edinburgh. We vliegen met Ryanair en we doen er ongeveer 2/3 uur over. Eenmaal in Edinburgh aangekomen willen we eigenlijk gelijk richting Glasgow gaan. We zijn er nog niet helemaal uit of we dit met de bus of trein gaan doen. We denken de bus maar dat moeten we nog even uitzoeken.

West Highland Way – 7/8 dagen

Het hoogte punt van deze reis is natuurlijk het lopen van de 153 kilometer lange West Highland Way. Spannend! Want dit word mijn eerste echte lange wandeling. Gelukkig ben ik redelijk goed voorbereid. Zullen we het op redelijk houden, want wie mij kent, ik ga zeker iets vergeten.

Deze LAW begint in het dorpje Milngavie en gaat dan in meerdere etappes richting het noorden, waar we eindigen bij Ford Willem. Onderweg zullen we meerdere keren gaan wildkamperen maar ook zijn we genoodzaakt op een camping te gaan staan. Op sommige plekken mag je tussen april en oktober niet wildkamperen. Hier kwamen we pas laat achter dus hopelijk kunnen we nog een goede plek spotten.

We willen deze LAW proberen in 7 dagen te lopen, maar lukt het nou niet, dan maken we er 8 dagen van. We kunnen redelijk zelf onze route en stopplaatsen bepalen omdat we onze eigen tent meenemen.

Beklimmen Ben Nevis – 1 dag

Op het moment dat mijn reismaatje alweer thuis is, wil ik de hoogste berg van Schotland gaan beklimmen. Of dit een slim idee is, dat weet ik niet. Wat ik wel weet, is dat ik dit graag wil doen. Ben er nu eenmaal toch.

Deze berg kan je tevens wel alleen beklimmen als het goed weer is. Bij slecht weer is het te gevaarlijk en kan je zelfs verdwalen. Het blijft Schotland natuurlijk, waar het weer in één keer compleet kan omslaan. Dus het word nog even afwachten of ik deze beklimming wel kan gaan doen. We zullen het van zelf zien. Kan ik het niet doen, dan kom ik zeker een keertje daarvoor terug.

Edinburgh ontdekken – 2 dagen

Als dan alles mee zit, heb ik nog twee dagen om Edinburgh te ontdekken. Als de beklimming van de Ben Nevis weg valt heb ik in totaal 3 dagen om Edinburgh te ontdekken. Ik hoor van vele mensen dat Edinburgh een erg leuke stad is en dat je die zeker niet mag missen. Ik heb nog niet echt een planning over wat ik precies wil zien. Heb jij nog tips?

Geocaching in Schotland

Jullie weten misschien al wel, dat ik sinds een tijdje een beetje verslaafd ben geraakt een Geocaching. In Schotland is er ook genoeg te vinden. Ik ben van plan om enkele traditionele caches te vinden. De grotere laat ik wegens tijdsgebrek achterwegen. Daarvoor ga ik nog een keer terug.

Wildkamperen in Schotland

Al eerder benoemde ik dit, we gaan wildkamperen. Joehoe! In dit gedeelte, heb ik onwijs veel zin. Vind kamperen steeds leuker worden en in zo’n omgeving als Schotland…

Maar op de officiële website van de West Highland Way staat dat je op bepaalde plekken niet mag wildkamperen. Zelf zijn we nog aan het uitzoeken waar dat precies is. Want het zijn maar enkele plekken. Gelukkig hebben we altijd onze tent bij, dus weet zeker dat dit goed gaat komen.

Super veel zin!!

Het kan nu niet snel genoeg gaan. Nog een paar dagen en dan mogen we maandag echt beginnen met lopen. Ik heb mezelf er al op voorbereid dat het zeker geen gemakkelijke tocht gaat worden, maar dat hoeft ook niet. Ik hou wel van een uitdaging en heb dat ook nodig. Het weer ziet er goed uit en we hopen dat de weersvoorspellingen zo blijven. Helaas weet je het nooit in Schotland. De regenjas gaat trouwens, ondanks de grote zonvoorspellingen, gewoon mee!

Welke tips heb jij nog voor mij. Bezienswaardigheden die ik echt moet zien in Edinburgh? Of wat ik echt moet weten over de West Highland Way? Laat het mij weten in een reactie.

 

Foutje gezien? Meld het.

 

Disclaimer: alle foto’s in deze blog komen van de website Pixabay.com.