Van links naar recht, van voor naar achteren. Alle kanten slinger je op. Het is even wennen, het leek zo gemakkelijk. Even later gaan we iets harder. Gelukkig kan ik paardrijden en weet ik mijn evenwicht te behouden. Hobbel, hobbel, hobbel…het even wennen gaat een stuk beter. Kameel rijden is zo moeilijk nog niet…

Kameel Indra is lief

In de vroege ochtend, na een onstuimige nacht, onze tassen weer ingepakt, struinen we richting onze plek waar ondertussen onze ogen rustig openen, staan er 7 kamelen op ons te wachten. Ik zie er één mijn kant op kijken, deze wil ik, ze lacht zelfs een beetje en met hulp van haar baasje mag ik op haar rug zitten.

Indra is haar naam. Ze zit vast aan een andere kameel en die zit weer vast aan weer een andere. Ik blijk met Indra achterop te lopen. Ze is lief want ze bijt niet wat andere kamelen wel lijken te doen. Of hebben ze ook gewoon nog een ochtendhumeur. Dat kan ook.

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie, kamelentocht

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

Even voorstellen, dit is Indra

Hobbel hobbel door de Wadi Rum

Het is even wennen voor mij. Een paard zit toch wat stabieler. Ik wankel alle kanten op en ik moet even op zoek naar mijn evenwicht. Na 5 minuten begin ik het te vinden. Langzaam ga ik mee in haar gehobbel. Het voelt fijn en begin steeds meer te relaxen. Het uitzicht om mij heen begint zijn weg te vinden. De Wadi Rum begint zijn vormen aan te nemen.

Elke 100 meter lijkt deze magische plek te veranderen. Het tempo ligt niet hoog en we struinen langzaam over de rode aarde. Indra lijkt het goed bij te houden, ook al hobbelt ze achteraan. Als ze voorste sneller begint te lopen, krijg ik een snel hobbeltje. Ze begint te draven (versnellen – zo noemen we dat bij paarden). Ik hobbel echt alle kanten op maar ik zit ook wel relax.

kameelrijden, kameelrijden, kamelentochtjordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

3 uur op de rug van een kameel

Twee uur later begint eigenlijk iedereen wel te zeuren over pijnlijke billen. Daar zit je dan met je spijkerbroek, die alle kanten op schuurt. Je benen bungelen rond en je probeer ze telkens net iets anders te laten hangen. Kamelenrit is leuk maar echt heel fijn is het niet.

Mijn benen weten zich geen houding meer te geven. Je gooi ze naar voren en ik voel verlichting. Mijn billen daarin tegen blijven pijnlijk. Het zadel (dat ding waar je op zit) is hard met hier en daar een lap stof. De kamelenrit is leuk en gezellig en dat verzacht de pijn telkens weer een beetje.

Drie uur op de rug van een kameel is magisch. Zeker in deze wonderschone omgeving, waar enkele zeer beroemde mensen ook over heen liepen (denk aan bekende film locatie). Ik voel me een zeer gelukkig persoon, kijk nog is links en recht, maak hier en daar wat foto’s en geniet in volle teugen #metpijn #datwel.

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

Wat moet je weten

Kameel rijden is leuk! Je billen en benen worden getraind en je kan ondertussen genieten van de prachtige omgeving. Wel is het belangrijk dat je weet hoe je je evenwicht moet behouden. Je schommelt soms nog wel eens heen en weer.

Ook is het fijn om een strak zittende broek aan te doen. Mijn spijkerbroek schuurde al maar bij een reisgenootje die een losse broek aan had, kwam er een blaar opzetten #nietheelfijn.

Toen wij er waren was het koud, veel zand in de lucht en de zon was gewoon niet aanwezig. Dus neem een sjaal mee (die je ook voor je mond kan hangen) en die je warm houd. Jaja in de woestijn kan het ook koud zijn. En wij wisten van te voren ook niet dat het zo koud kon worden – want tijdens de rest van de reis was het ruin 30 graden.

Kom je op een dag met veel zon, zoals je wilt dat een woestijn is. Vergeet dan zeker geen zonnebrand, zonnebril en een petje. Want de zon kan heftig zijn. Een mondkapje of sjaal is ook wel een must voor als het gaat waaien. Zand happen is nooit fijn.

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

Voor de rest kan ik alleen maar zeggen geniet van deze tocht. Trouwens check ook hier even of het welzijn van deze leuke dieren goed is. Het blijven dieren die natuurlijk ingezet worden om de mens te vervoeren. Net als paarden zijn het sterke dieren maar ook hun voelen pijn en kunnen moe worden.

Hier werden ze tevens goed verzorgd en zagen ze er goed uit (op eentje na die had een flinke wond opgelopen, deze werd wel verzorgd). Vertrouw je het niet, trek aan de bel.

Nogmaals geniet geniet geniet. Zoals ik al eerder vermelden, is het echt magisch om er rond te reizen. Ik reisde samen met Shoestring door Jordanie en dit zat in het pakket wat ik had geboekt bij ze. Je kan ook op eigen houtje deze tocht boeken en is vaak net zo leuk.

Heb jij wel eens op een kameel gereden? Vond je het net zo hobbelig?

Foutje gezien? Meld het

 

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

kameelrijden, kameelrijden jordanie, jordanie, jordan, kameelrijden door jordanie, kameelrijden wadi rum, wadi rum, wadi rum jordanie,

Related Posts

Iedere maandag besteed ik aandacht aan een foto die voor mij speciaal is. Het kan een foto van een...

Indoor klimmen is een sport voor de echte avonturier. Hou je van hoogtes en ben je niet bang om af...

We staan op Livingsstone Eiland en kijken uit naar een spannende ochtend waar we een van mijn...

20 Comments
 1. jessica@cornersoftheworld.nl'

  Lijkt me inderdaad een bijzondere ervaring. Goede tip van de broek, ik zou inderdaad zo’n loszittende broek aantrekken ;p Wat maf trouwens dat het daar zo koud was toen je er was, de afgelopen maanden zijn een aantal vrienden van me daar geweest en die vonden het een van de heetste plekken op aarde ;p

  • dianavriends@hotmail.nl'

   Normaal is het ook een van de heetste plekken op aarde ;). Wij hadden helaas een zandstorm en best frisse nacht. In de avond bij het kampvuur zaten we ook met dikke truien en wollen dekens. Onze gids had dit in jaren niet zo mee gemaakt. Hebben wij weer ;). Weer wat om te verzetten bij de koffie.

 2. judith@worldwife.nl'

  Lang geleden heb ik wel eens op een kameel gezeten. Nu heb ik er toch wat moeite mee ivm het welzijn van de dieren en het inzetten voor de toeristenindustrie. Wadi Rum lijkt me wel een heel bijzonder stukje Jordanië.

  • info@stripeaway.nl'

   Heel goed dat je daar mee bezig bent. Zelf heb ik nu ook wel mijn twijfels alleen moeten we denk ik echt kijken hoe de dieren behandeld worden. Gelukkig wordt er wel veel aandacht aan besteed.

 3. nicoleorriens@gmail.com'

  Het lijkt me een heel bijzondere ervaring! Maar uit je post lees ik dat je het niet te lang moet doen : )

 4. meerdaneenmamasilvy@gmail.com'

  Wat een unieke ervaring! Ziet er echt heel leuk uit om mee te maken!

 5. linda_schouw@live.nl'

  Wadi rum lijkt me een prachtige plek! Ik ben nog nooit in een woestijn geweest en heb nog nooit op een kameel gereden. Het lijkt me heel gaaf, maar ik weet niet in hoeverre het ook goed is voor de dieren. Dat is altijd een soort dilemma waar je tegen aan loopt

  • info@stripeaway.nl'

   Het zal denk ik bij zulk soort activiteiten altijd een dilemma zijn. Zelf ben ik iemand die doet paardrijden maar ik ben altijd wel heel oplettend hoe de paarden eruit zien. Bij Petra in Jordanië, zagen de paarden er echt niet goed uit en dus ben ik ook bewust niet gaan rijden. Ook heb ik de eigenaren proberen te begrijpen dat de paarden er slecht uit zagen. Hopelijk kunnen ze er wat mee.

 6. heleenschrijvershof@gmail.com'

  Wat een toffe locatie! En mooie foto’s ♥

 7. tvanverk@gmail.com'

  Is wel een bucketlist dingetje dit hoor! Het lijkt mij super spannend en leuk.. Maar net zoals de andere reacties vind ik het dierenwelzijn altijd een beetje dubbel, maar dat is met alle dieren in toeristen gebieden.. Zolang ze maar goed behandeld worden en goed te eten krijgen en niet mishandeld worden 🙁 Het zijn prachtige foto’s en een unieke ervaring waar je nog lang op na kan genieten, lijkt mij!

 8. ekebrouwer@gmail.com'

  Wat een fijn verslag om te lezen! Jordanië lijkt me echt prachtig om nog eens heen te gaan! Of ik dan een ritje maak op kamelen, dat weet ik nog niet, haha.

 9. Info@mamasliefste.nl'

  Ik heb ooit een kort ritje gemaakt in Dubai in de woestijn. Leuk voor even, maar 3 uur zou ik wel eeg lang vinden

 10. redactie@ragnarock.nl'

  Wat ontzettend gaaf! Lijkt me fantastisch om ook een te doen, al weer ik niet of ik het aandurf (toch een beetje angstig dat ik er vanaf val of het beest op hol slaat…)

 11. garyzonderman@gmail.com'

  Ik heb het nog nooit gedaan, maar lijkt met geweldig. Wat gaaf dat je kunt genieten en je been en bilspieren worden getraind. Krijg er gewoon gratis bij. Ik zeg doen dus!!

 12. info@ensanne.nl'

  Ik zou dat zeker inderdaad doen. Wil sowieso een keer die kant uit!

 13. Info@globegirl.nl'

  Gaaf! Dobbelen ook een kameel, dat zou ik zeker wel eens willen? Zo helemaal alleen in de woestijn lijkt me wel bijzonder.

 14. Info@ikreis.net'

  Tijdens mijn eerste reis door Wadi Rum was het ook zo koud ’s nachts en ’s ochtends! Ik was blij met mijn handschoenen toen ik op de kameel zat 😉

  Vorig jaar maakte ik overdag een kameelrit in Wadi Rum – dat was heel anders.

Leave a Reply