Als je een rondreis door Jordanië maakt is de Wadi Rum woestijn één van de highlights van je reis. Een paar jaar geleden kwam de Wadi Rum woestijn terecht op de lijst van werelderfgoed UNESCO. Een bezienswaardigheid niet alleen voor de avontuurlijke reiziger.

De Wadi Rum is een uitstek voor prachtige foto’s. Wist je dat er meerdere films zijn opgenomen in deze ruige woestijn. Is niet gek natuurlijk want het is waanzinnig mooi. Ik heb mijn ogen echt uitgekeken. Het maakte niet uit welke kant je op keek, overal kon je kilometers ver kijken. De rood gele rotsen, het warme zand, het dorre landschap…het heeft mijn hart gestolen.

In april 2015 verbleef ik twee volle dagen in de Wadi Rum woestijn inclusief overnachting bij een bedoeïenenkamp, jeepsafari door de vallei, zandstorm bij aankomst, eten in de woestijn, kamelenrit met een prachtig uitzicht en een winderig kampvuur op één van de mooiste plekken op aarde.

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Vanuit Petra vertrokken we in de vroege ochtend richting de Wadi Rum woestijn. Onderweg kregen we te maken met aan aantal flinke zandstormen. Onze gids Osama stond met open mond te kijken. Het was voor hem ook lang geleden dat er zo zandstorm onder zijn rondleiding voorbij raasde. Soms zag je geen hand voor ogen. Gelukkig zaten we veilig achter het glas. Na een paar uur rijden begon ons avontuur. Met twee jeeps gingen we op verkenningstocht.

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum, Vallei van de Maan

De Wadi Rum woestijn wordt ook wel de “Vallei van de Maan” genoemd. Dit komt omdat dit de enige plek op aarde is waar bijna letterlijk op de toeristen na geen leven voorkomt. Het gebied bevind zich in het zuiden van Jordanië. Rotsen van meer dan 1750 meter hoog. Natuurlijke wolkenkrabbers. Je voelt jezelf in een keer heel klein naast zo grote berg met graniet en zandsteen. Er zijn ook op verschillende plekken oude tekeningen te vinden. Erg magisch om te zien dat hier duizenden jaren geleden mensen leefde.

het hele gebied beslaat maar liefst 74.000 hectare

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Klimmen op rotsbruggen

Wadi Rum heeft verschillende rotsbruggen, een van de wat bekendere rotsbruggen is “Burdah”. De Burdah is ruim 80 meter hoog en met een stijlen klim kom je boven over de Burdah en je wordt beloont met een prachtig uitzicht.

Wadi Rum woestijn Jordanie

Lunchen in de woestijn

Na een ochtend in de woestijn waren we toe aan een lunch. Osama had voor ons een leuk plekje in peto…iets met mooi uitzicht. We kwamen aan bij een grote rots. Onze koks waren al bezig met klaarmaken van het eten. Dit gebeurd nog op de traditionele manier en we kregen ook echt Jordaans eten. Het ziet er allemaal misschien een beetje simpel uit maar het eten was hemels. Ik bleef maar eten en eten…

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Smakelijk!!

Ook kregen we verse thee van dit plantje uit de woestijn. Nog nooit zulke lekkere thee op zonder suiker!

Wadi Rum woestijn Jordanie

Van film naar reallife

Vanwege het rode dorre landschap worden hier veel film gemaakt. Zo is er ook een groot deel van de Oscar winnende film “Lawrence of Arabia”opgenomen. Het is natuurlijk wel gek, altijd bekijk je de films en zeg je “daar wil ik ooit nog naar toe”! En dan sta je er ook gewoon echt.

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Zonsondergang in de Wadi Rum

Een van de mooiste punten van de tocht door de Wadi Rum moet de zonsondergang zijn. Natuurlijk hadden wij weer eens pech. De dag begon met een zandstorm en eindigde met een verschrikkelijke koude avond. Toch hebben we een klein beetje zonsondergang kunnen mee pikken. Ook dat kleine beetje was de moeite meer dan waard. Moet je nagaan hoe het zou zijn zonder dat “beetje” maar dat je een echte zonsondergang krijgt…WAUW

Wadi Rum woestijn Jordanie

Verdwalen en vastzitten in de woestijn

Zoals hier boven al genoemd hadden wij toch een beetje pech met het weer. Toen de zon onder ging was het tijd om richting het kamp te gaan. Wat je niet moet doen in de woestijn is verdwalen, vooral niet als het donker word want je ziet echt niks. Ook zakt de temperatuur snel en dat merkte we ook. Na 2 uur rijden kregen we te horen dat we verdwaald waren. Het kamp was verplaatst en de gidsen wisten niet meer waar we waren. We bleven rondjes rijden, het leek uren te duren. Echt bellen ging ook niet want er was totaal geen signaal, alles moest met satelliet telefoons.

En toen in een keer zat een van de jeeps vast. Met man en macht proberen de jeep los te krijgen. Eenmaal toen jeep 1 los was kwam mijn jeep vast te zitten. Het was super koud dus een beetje beweging konden we wel gebruiken. Maar wat hadden we honger en waren we toen aan rust. Geen hobbel hobbel. Gelukkig na een paar extra rondjes zagen we in de verte ons kamp liggen. Yeah we hebben het gered. Sorry voor de wat slechte foto maar het was mega donker.

Wadi Rum woestijn Jordanie

Unesco werelderfgoed

De Wadi Rum woestijn van 74.000 hectare staat terecht op de Unesco werelderfgoed lijst. De Wadi Rum telt rond de 25.000 rotstekeningen en 20.000 inscripties. Dit zijn overblijfselen van waar men zo’n 12.000 jaar geleden heeft gewoond. Vanwege deze unieke verschijnselen heeft Unesco de Wadi Rum woestijn in 2011 op de lijst gezet. Het is zo groots, zo overweldigend, zo mooi dat het een must visit in je leven is.

Natuurlijk heb ik nog meer beleeft in de Wadi Rum woestijn zoals kameel rijden en slapen in de woestijn. Hier over binnenkort meer. Dit was dag één van mijn twee daagse trip door deze prachtige plek. Trakteer jezelf nog op een paar prachtig foto en ik hoop dat jij ooit ook deze prachtige plaats mag aandoen. Je krijgt er geen spijt van!

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie

Wadi Rum woestijn Jordanie