internationale vrouwendag, woman's day, international woman's day, dag van de vrouw, vrouwenrechten, mijn verhaal,
Nederland Persoonlijk

Internationale vrouwendag | van burn-out naar dromenjager

Vandaag 8 maart is het internationale vrouwendag. Wij als vrouwen, mogen daar trots op zijn in deze soms al zo moeilijke wereld. Daarom ging ik in 2017 ook naar Zambia om daar voor de rechten van het meisje op te komen. Want die meisjes worden uiteindelijk ook sterke vrouwen. Toch wil ik bij deze dag een beetje stilstaan wat internationale vrouwendag voor mij betekend.

Internationale vrouwendag

Elke jaar op 8 maart staat die dag in het teken van Internationale vrouwendag. Deze dag is in de twintigste eeuw ontstaan doordat vrouwen opkwamen voor hun rechten, onder andere op het gebied van arbeid en kiesrecht. Deze dag herdenkt de eerste staking van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie, die plaats vond op 8 maart 1908 in New York. Eigenlijk vanaf toen is dit het begin van emancipatie van vrouwen en de strijd tegen vrouwendiscriminatie. Het grote doel van deze dag is om aandacht te vragen voor economische zelfstandigheid, empowerment, seksueel geweld, zorg en arbeid, discriminatie en racisme.

Stand up for what you believe in, even if you’re standing alone…

Van burn-out tot dromenjager

Nu 7 jaar geleden kreeg ik een burn-out. Iets wat mijn leven totaal veranderde. Wat ik niet zag aan komen. Ik dacht dat ik alleen maar zwak was en er niet toe deed. Zelfvertrouwen had ik niet en dat masker droeg ik altijd. Tijdens mijn burn-out kwam dat masker af en begon steeds meer die kwetsbare vrouw vorm te krijgen. Was ik toen echt een kwetsbare vrouw of was ik zo gemaakt? Iets waarin in gevormd was door meningen van anderen. Ik ben gaan herstellen want dat masker mocht nooit meer op. Voor mezelf opkomen waar ik knetter hard voor moest gaan werken. Het was vallen en opstaan. Het vertrouwen terug winnen. De meningen en kritische ogen moest ik gaan leren ombuigen naar positieve gedachten. Gaan kijken wat ik wel kon en waar ik goed in was. Al die dingen bogen om naar dromen en die dromen besloot ik te gaan volgen. Niet alleen te gaan volgen maar ook waar te gaan maken.

Nu 7 jaar later zie ik wat ik mee heb gemaakt niet niets is maar ik heb het leren accepteren dat het een deel van mij is. Ik ben er sterker en zelfs wijzer van door geworden. Weten wat je wilt en kan maakt je zoveel mooier. Een van de dromen die ik heb is andere mensen helpen. Inspireren dat er meer uit het leven te halen valt. Ik geef veel lezingen en gastlessen en dan vertel ik ook het onderstaande.

Als het leven plotseling een grote wending neemt…keuzes maken ongeacht hoe het verder zal verlopen. Je kent het wel die teleurstellingen…een “plot twist” alsof je leeft in een film waar dan totaal iets onverwachts gebeurt. Je voelt je in een keer weer even terug bij af, zoals een tijdje geleden…terug zoals 4,5 jaar geleden waar ik een punt wilde zetten in mijn leven maar uiteindelijk besloot om er een puntkomma van te maken…
Ik besloot te gaan vechten, te vechten voor wie ik ben. Sterker te worden in de dalen die er nog gaan komen, want dat verhaal betekend niet het einde maar dat het verhaal verder gaat, zij op een andere manier.
Dat je even niet sterk kan zijn, omdat iets het kwetsbaarste stuk in jouw heeft geraakt…wil dan niet zeggen dat je niet sterk bent. Want uit de kwetsbaarste momenten in je leven, ontstaan juist je sterkste krachten…de moed om door te gaan, de kracht om lief te hebben in de dalen en te schitteren in de pieken…

Wat ik hier mee wil zeggen is laat je door andermans mening niet tegen houden. Geloof niet alles wat ze zeggen. Geloof in je eigen kunnen en ga daar voor. Ooit vertelde een man (en niet alle mannen zijn zo hoor) dat ik ‘hier’ stond dus op de 5de trede van de trap en dat hij op de 20ste treden stond en dat ik nooit treden 6 zou kunnen halen. Ik geloofde dit in eerste instantie maar voelde ook dat ik meer kon. Wel liet ik me telkens tegenhouden en geloofde ik steeds minder in mezelf omdat hij dat telkens bleef herhalen. Ik was nooit goed genoeg. Toen die man eenmaal uit mijn leven verdween kwam dat vertrouwen langzaam terug. Drie keer raden op welke treden ik nu sta. Ik ben hem en mezelf overstegen omdat ik geloofde in mijzelf en mij gemaakte dromen volgde en waar maakte. Geloof in je eigen kracht en empowerment.

Never let the fear of stryking out, keep you from playing the game…

Strijd tegen de rechten van het meisje

In 2017 kwam één van mijn grootste dromen uit. Ik fietste bijna 600 kilometer om de strijd aan te gaan voor de rechten van het meisje. Ruim 3500 euro haalde ik op om ervoor te zorgen dat meerdere meisjes naar school konden gaan of opgevangen konden worden als ze dreigde te worden uitgehuwelijkt. Ik heb de impact van dichtbij mogen zien als het gaat over ongelijkheid tussen man en vrouw. Het brak letterlijk mijn hart. Hoe kan er zo groot verschil zijn. Nu nog in 2018. Wij kunnen van geluk spreken hier in Nederland als het gaat om het zelf bepalen met wie je trouwt. Die meisjes in Zambia niet altijd. Hun zijn de toekomst. Ik hoop dat hun die wij nu helpen kunnen opgroeien tot sterke onafhankelijke vrouwen die de wereld weer een stukje mooier maken. Dat ze zonder misbruik, zonder onrecht en met haar eigen passie er kunnen staan.

You must be the change you wish to see in the world…

Sterke vrouwen tijdens mijn reizen

Tijdens mijn reizen ben ik veel sterke vrouwen tegen gekomen. Ieder op haar eigen manier. Daar vind ik het ook belangrijk dat we gaan kijken naar wat een persoon kan, waar haar of zelf zijn krachten liggen en dat we niet gaan vergelijken op basis van geslacht. Discriminatie komt nog veel voor in deze wereld. Zelf in ons kleine kikkerlandje merk je daarin nog ongelijkheid. Ik vind stigma niet meer van deze wereld en toch gebeurd het nog dagelijks. Denk ook dat we het nooit helemaal weg krijgen maar denk wel dat we stap voor stapje die richting op kunnen ga.

Samen staan we voor empowerment

Vrouwendag staat dus ook voor empowerment onder de vrouwen op deze wereldbol. Laten we elkaar helpen en elkaar sterker maken. Strijk je mouwen op en laat die spierballen zien. Bal die vuisten (sla niet letterlijk) en sla tegen ongelijkheid. Schreeuw “WE CAN DO IT” en ga ervoor en laat ze een poepie ruiken.

Ik hoop door deze blog te schrijven andere te inspireren niet bang te zijn om je kwetsbaar op te stellen. Voor mij is dit een dagelijks iets. Het is mijn werk. Maar toch voelt het altijd een stukje enger om het op het grote wereld wijde web te gooien. Dames, wil je uit je comfort zone stappen, jezelf laten zien als vrouw…doe dat! Laat zien dat wij vrouwen sterk zijn en dat wij de wereld aan kunnen. Voel je ongelijkheid of ben je het ergens niet mee eens. Zegt iemand tegen je dat je iets niet kan of fluit iemand je na. Nogmaals laat ze zien dat je er niet van gediend ben, hoe moeilijk ook! En lukt het niet alleen, dan helpen we elkaar!

Waar ben jij trots op als vrouw? Welke dromen heb jij al mogen verwezenlijken?

 

Foutje gezien? Meld het

 

  38 Comments

  • Liefste willen we dit niet maar helaas moet het en daarom is het juist mooi dat er door zoiets in het leven te roepen er toch iets aan gedaan kan worden.

   Beantwoorden

 1. Wat dapper van je om zo open boek te gaan! Je hebt inderdaad gelijk, ik hoop net zoals elke vrouw op meer gelijkheid. Heel mooi dat jij ook zo je steentje bijdraagt!

  Beantwoorden

  • Dankjewel! Vind het zelf mooi als eigen ervaring kan inzetten en andere mensen kan inspirerend of helpen. Dus een steentje kan bijdragen.

   Beantwoorden

 2. Inderdaad zeker waar: jezelf door de mening van anderen laten tegenhouden is geen goed idee. Fijn dat je zo over je burn-out heen bent gekomen en er alleen maar sterker van bent geworden.

  Beantwoorden

  • Juist! Andermans mening maar geen oordeel worden. Als je iets vind probeer het dan met respect en zonder oordeel over te brengen.

   En ja ben ook erg blijft ik er zoveel sterker ben uitgekomen en nu andere mensen met mijn ervaring kan helpen.

   Beantwoorden

 3. Wat een mooie en inspirerende blog. Vooral het schuingedrukte stukje tekst raakt me! Ik ben trots op mijn website. Dat is iets wat ik helemaal zelf heb vormgegeven en uitgevogeld heb, zonder hulp van anderen. Een plek waar ik mezelf kan laten zien, mooie en minder mooie momenten.

  Beantwoorden

  • Dat schuin gedrukte stukje tekst raakt mij ook elke keer weer en laat mij beseffen dat ik veel sterker ben dan dat ik soms denk en voel.

   Wat goed dat je dat helemaal zelf hebt gedaan. Dat is zeker power. Goed bezig 🙂

   Beantwoorden

 4. Ik ben het hier als man helemaal mee eens! Later we elkaar waarderen voor wat we zijn en doen en niet elkaar veroordelen of onderdrukken! Respect voor de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt! Mooi dat je nu anderen helpt met jouw ervaring!

  Beantwoorden

  • Wat mooi om een mening van een man te zien. Vrouwen reageren toch sneller op dit soort artikelen.

   En dankjewel voor je mooie compliment 🙂

   Beantwoorden

 5. Wat goed dat je zo je verhaal kunt delen en dat je je negatieve ervaring omgezet hebt in iets positiefs! Mooie boodschap op Internationale vrouwendag (en elke andere dag ;-)). Moet zeker mooi zijn geweest om zo veel geld op te halen voor het goede doel!

  Beantwoorden

  • Dit is idd een boodschap die elke dag afgegeven mag worden. Laten we elkaar zien in de mooie dingen die we hebben al persoon en elkaar niet in hokjes stoppen.

   En dat geld was bloed, zweet en tranen maar meer dan waard omdat voor die meisjes in Zambia te kunnen doen.

   Beantwoorden

  • Wat tof dat ik jou heb kunnen inspireren met dit verhaal. Dromen najagen en ze verwezenlijken is zo belangrijk voor jezelf en je ontwikkeling.

   Beantwoorden

 6. Vind dit heel inspirerend om te lezen. Zit zelf momenteel overspannen thuis, wat nog niet zo erg is als een burn out, maar herken heel veel. Ben benieuwd hoe ik er straks uitkom 🙂

  Beantwoorden

  • Zelf ben ik van mening dat het één niet erger is dan het ander. Jou stukje overspannen kan voor jou heel heftig voelen. Ik ben mijn weg gaan zoeken hoe ik kon leren van de dieptepunten in mijn leven en ben echt gaan doen wat ik leuk vind. Dat heeft mij veel geholpen in mijn herstel. En als je ooit een keer behoefte hebt aan een gesprekje. Let me now! Sterkte en bedankt voor het delen.

   Beantwoorden

  • Wauw je mag ontzettend trots op jezelf zijn. Vind het heel goed dat je die overwonnen hebt. Hopelijk heb je ook geleerd hoe je ze de volgende keer moet aangaan. Je dromen blijven volgen en die waarmaken. Blijf het doel voor ogen houden. Dream Believe Achieve

   Beantwoorden

  • Er zullen altijd wel hobbels in de weg blijven zitten maar doordat we sterker van die andere hobbels zijn geworden kunnen we deze iets beter aan. En ben het helemaal met je eens dat dit soms de enige wegen zijn om je zo te laten zijn wie je nu bent.

   Beantwoorden

  • Wat heftig maar geef jezelf voor de tijd om te herstellen. Er zit ook geen tijd aan herstel en dat is bij iedereen anders. Bedankt voor je openheid en je zo kwetsbaar op te stellen.

   Beantwoorden

 7. Wat een sterk blog! Knap hoe je door die tijd heen hebt weten te slaan en je mag trots zijn op wie je nu bent. Ook het stukje tekst dat je soms gebruikt in je lezingen, heel erg mooi geschreven.

  Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.