Avonturen beleven dat doet iedereen, ieder op zijn eigen speciale manier. Elk avontuur is iets unieks want het wordt beleeft, gevoelt, ervaren en gezien. Zelf ben ik gek op avontuur en daag ik mezelf elke keer weer uit. Om mij heen zie ik ook andere avonturen ontstaan en gebeuren. Om je mee in de wereld van avontuur te nemen laat ik elke keer in “het avontuur van” een avonturier aan het woord. Deze week is Luca aan de beurt, die bij haar vriend in de jungle ging wonen. 

Waar te beginnen?

Ik was 18 jaar, stopte met school en ging de wijde wereld in…

Ik was 3 maanden onderweg door zuid oost azie toen ik vertrok naar Maleisië. Van Maleisië naar Borneo gevlogen en daar aangekomen in Kuching. Ik was lekker mijn boek aan het lezen, toen ik in gesprek raakte met een jongen uit Brazilië. Hij vertelde me dat ik naar Mulu national park moest gaan. Ik (geen idee waar ik eigenlijk naartoe ging) naar Mulu gevlogen en aangekomen in het nationaal park. Toen ik naar de receptie ging om te kijken wat ik daar kon doen sprak ik met een jongen. Stan was zijn naam. Hij hielp me met tours uitzoeken die ik daar kon doen en vertelde me wat ik daar allemaal kon zien/beleven. Nou een belevenis is het geworden.

Avontuur jungle leven, het avontuur van, leven in de jungle, bizar avontuur,

The next day

De volgende dag zat ik bij hem in de groep en gingen we een grot bezoeken. Ik zat in een groep met alleen maar stelletjes en trok vooral veel met Stan op. Toen we na een tijdje wat achter de groep liepen vroeg hij me wat ik die avond ging doen. Niks, dacht ik. Om 17:00 is het donker en ik ga niet in mijn eentje in het donker in de jungle lopen. Dus ik zei hem dat ik rond 17:00 wel rustig in bed zou liggen. Hij vroeg me of ik met hem wilde afspreken, hij zou me wat plekken laten zien die alleen de locals kennen.

Een magisch begin

Samen op de scooter, over boomstronken, bladeren, langs slangen en spinnen. Niks was te gek. We kwamen op een grote open plek, waar hij me vroeg of ik mijn ogen dicht wilde doen. NOOIT. Was het eerste wat weer door mijn hoofd ging. Maar oké Luca, vertrouw deze jongen en doe gewoon je ogen dicht. Na een seconde of 10 (wat voelde als 2 minuten) mocht ik mijn ogen open doen en daar zag ik het meest magische wat ik ooit heb gezien. Een miljoen vuurvliegjes, boven het water, in de jungle, tussen de bomen, voor mijn ogen. Zo-veel! Het was zo bijzonder, en gelijk het begin van iets heel bijzonders.

Avontuur jungle leven, het avontuur van, leven in de jungle, bizar avontuur,

Ik bleef bij hem

Na die avond heeft hij me gevraagd daar te blijven. Dat heb ik gedaan. We hebben elkaar beter leren kennen en ik ben bij hem in de jungle gaan wonen. Niet meer in het vertrouwde backpack hostel, maar midden in de jungle. Vanaf het nationaal park naar het dorp was één uur met de boot. Dagelijks ging Stan op en neer. Ik bleef thuis bij z’n neefje en zus.

Na een beetje wennen aan de situatie en een band opbouwen met zijn familie en de stam, ben ik de taal van de stam gaan leren. Zonder dat was ik nergens gekomen. Niemand sprak Engels en slecht Maleisisch, zonder het leren van de taal had ik me daar nooit op mijn gemak gevoeld.

Back to basic

De gekste dingen meegemaakt. Ik had niets! Ik had genoeg bij me, maar ik kon er niets mee. Mijn laptop en telefoon kon ik niet opladen. Stan nam mijn telefoon wel eens mee om in het nationaal park op te laden zodat ik mijn ouders kon bellen. Boven de wasmachine (die geen functie had want we hadden geen stroom) hing een bakje. Als de telefoon in dat bakje zat had je bereik. Haalde je de telefoon eruit was er verder nergens verbinden.

We deden alles in de rivier, plassen, douchen, afwassen, kleding wassen, water pakken om te koken en noem maar op. Mijn (ex) vriend en zijn stiefvader gingen elke avond de jungle in om te zoeken naar dieren. Ja, met hele geweren (zie jungle book/tarzan) op pad om op zoek te gaan naar eten voor de volgende dag. Als ze niets hadden gevonden aten we gewoon groenten met rijst. Want dat groeide in de jungle en mijn schoonmoeder leerde me welke planten we wel en niet konden eten.

Avontuur jungle leven, het avontuur van, leven in de jungle, bizar avontuur,

Met mijn neefje (stan zijn zus haar zoon) was ik de hele dag druk bezig. Hij was 2 en super eigenwijs met een hoop fantasie. Hij speelde met een zwaard, eten en zijn dode eekhoorn. Ja, dat was zijn lieveling. Hij had de eekhoorn ergens dood gevonden en heeft hem sinds dien niet meer losgelaten. Oh, die eekhoorn nam hij trouwens ook mee in mijn bed, als hij even kwam knuffelen.

Het leven was fijn, soms beter dan hier.

Als ik me wel eens vervelend voel, bedenk ik me dat ik daar weer zit. Zonder zorgen, met de kindjes en de stam. Mijn familie…

Zoals misschien wel gelezen in de tekst ben ik niet meer samen met Stan. Hij is vorig jaar getrouwd en ik woon samen met mijn huidige vriend. Allebei gelukkig. En dat is waar het om draait.

Bedankt Luca voor het delen van jouw ongelooflijke avontuur. Je vertelt hier maar een deel, het begin. Ik weet uit onze gesprekken dat er veel meer was. Alleen hier uit kunnen we opmaken dat het voor jou een enorm groot avontuur is geweest. Tof dat het je het met ons wilde delen. Wil je Luca op meer van haar avonturen volgen, ze heeft een hele toffe Instagram pagina waar ze haar prachtige foto’s met de wereld deelt.

 

Zou jij voor de liefde in de jungle gaan wonen?

 

Foutje gezien? Meld het.

Heb jij nou ook een geweldig, uniek, mooi, te gek, bizar, awesome, tof, groot avontuur en lijkt het je leuk om er over te schrijven en andere mensen te inspireren om ook het avontuur te volgen. Mail dan naar info@stripeaway.nl of vul het contact formulier in.