Een vogelspin bij de Oliemeulen in Tilburg
Bucket List

Bucketlist #4 | Ik versus meneer spin

Ooit, ja ooit wil ik een spin vasthouden. Je weet wel, zo groot harig angstaanjagend monster. Z’n eentje die jou met zijn grote ogen aan kijkt. Eentje die jou het liefste wilt op eten, wilt vermoorden. Ja zo eentje! Of toch niet?

Al vanaf jongs af aan ben ik angstig voor spinnen. Ik ben opgeroeid op het platte land. Mijn vader had een aardbeienkwekerij en een klein stuk land waar hij bomen kweekte. Zoals je wel kunt bedenken was ik echt een tomboy en was ik vaak te vinden in een van mijn boomhutten. Ik leefde dus echt tussen de spinnen. Maar er was een dag dat, dat kleine meisje door een schuurtje aan huppelde was en zo recht met haar gezicht in een spinnenweb liep. O en de bewoonster was ook gewoon thuis.

Het vonnis: mijn angst voor spinnen was officieel.

Schreeuwen, gillen, huilen en vechten als een ninja. Het wilde niet baten want die o zo lieve kruisspin bleef maar kleven aan mijn haar. Met fors geweld probeerde ik de spin van mijn lichaam af te krijgen. Eindelijk na lang om mij zelf heen slaan vloog de spin richting de andere kant van de schuur. Eindelijk was ik er vanaf. Kon eindelijk rustig adem halen, dacht ik! Want op het moment dat ik voor me uit keek zag ik allemaal vriendjes zitten die mij boos aankeken. Zo snel als ik kon rende ik huilend naar mijn vader toe die op dat moment vlak bij mij aan het werk was.

Een vogelspin bij de Oliemeulen in Tilburg

Ongeveer 1,5 jaar geleden besloot ik de grootte stap te zetten en mijn angst tegen meneer spin aan te gaan. Op naar de Oliemeulen in Tilburg waar je de kans krijgt om een vogelspin te mogen vasthouden. Op het moment dat het zover was en er nog één iemand voor mij was, begon het zweet uit te slaan. Ik voelde de paniek opkomen en wilde het liefs zo snel mogelijk vluchten.

Gelukkig kon ik de angst aan en z’n 5 minuten later had ik meneer spin op mijn hand. Maar o die is zacht en weegt bijna niks. Hij deed ook niks en bewoog zelfs niet eens. Mijn angst was ook gelijk met de noorderzon vertrokken. Dat dacht ik tenminste! Want ongeveer een week later liep er z’n ontzettend vieze grote zwarte spin door de woonkamer en Diana stond bibberend op de bank te gillen.

Een vogelspin vasthouden

Daar ging mijn beproeving dan. Wat ik wel merkte was dat mijn paniek minder lang aan hield. Ik was sneller kalm en had niet meer de neiging om meneer spin te doden. Normaal pakte ik gelijk de stofzuiger en zoog ik meneer spin op. Maar nu vond ik het zielig om z’n onschuldige spin te doden. Wat ik geleerd had bij de Oliemeulen was dat spinnen mensen juist eng vinden. Ze de warmte van je handen juist heel aangenaam waardoor ze dus juist graag bij mensen zijn. Zolang de mensen natuurlijk niks doen. Ze wilde mij dus niet op eten of vermoorden. Gelukkig! Ze willen gewoon overleven.

Dus wilde ik nogmaals mijn angst voor spinnen aangaan. Tijdens een bezoek aan de Tilburgse Kermis was ook de Oliemeulen aanwezig met een attractie. Daar kreeg ik weer de kans om zo grote harige spin vast te houden. Deze keer kreeg was ik minder angstig. Natuurlijk bibberde ik een beetje op het moment dat ze de spin op mijn hand gingen zetten. Maar ik begon het zelf juist leuk te vinden. Hoe bizar! Voor een tijdje zat meneer spin rustig op mijn hand. Ik bekeek hem is goed en besefte dat ze eigenlijk geen kwaad in zich hadden. Behalve als ze zich bedreigd voelde. Maar goed wat zou ik doen als iemand mij pijn zou doen of mij zou bedreigen. Juist, ik zal er dan ook alles aan doen om mezelf te beschermen.

Een vogelspin vasthouden

Pfieuw wat ben ik blij dat ik kan zeggen dat ik geen angst meer heb voor spinnen. Echt! Want tegenwoordig sta ik niet meer op de bank te springen van angst als ik een klein spinnetje zie lopen. Kijk ik loop nog steeds niet donker door een oude schuur maar ik maak ze ook niet meer dood. Ook zal ik altijd een kleine ninja blijven als ik door een spinnenweb heen loop, want dan blijft vies. Ik probeer nu samen met ze te leven en ze netjes buiten vrij te laten als ik er een zie lopen ongewenst in mijn huis.

 

 

  6 Comments

 1. wauw wat knap van je, ik ben ook bang voor spinnen en zou voor geen geld een grote harige spin willen vasthouden, maar wel gaaf hoe jij dat hebt gedaan en je angsten voor spinnen zo hebt kunnen verminderen!

  Beantwoorden

 2. Gaaf dat je het hebt gedurfd! Ben totaal niet bang voor spinnen, maar wel voor slangen. Mijn dochter kreeg laatst een slang om haar nek en ik was vooral blij dat haar vader ook mee was??

  Beantwoorden

 3. Moedig hoor! 🙂 Goed dat je je angst hebt overwonnen.
  Ik ben niet bang van spinnen, maar ik ben er ook niet gek op.
  Op onze laatste reis ben ik onder het web van een giftige spin gelopen zonder dat ik het door had. Toen ik me toevallig omdraaide, was het wel even schrikken 😉

  Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.