van een klif afspringen, klif springen. cliff jumpen, klif duiken, alanya, turkije, bucket list, bucket list blog, bucket list klif springen,
Alanya Bucket List Turkije

Van een 10 meter hoge klif afspringen in Alanya

Voor de echte thrill seekers is klif jumpen een ware sensatie. Over heel de wereld zijn er genoeg plekken waar je als waaghals van een klif kan springen. In de zomer van 2007 sprong ik van een 10 meter hoge klif het heldere water in. Een onwijs vette maar angstige ervaring!

Het begon allemaal in de vroege ochtend. We stapte op boot om met een georganiseerde tour mee te gaan. We hadden die dag een combinatietour geboekt. Het eerste deel van de dag gingen we met de boottocht mee en in de middag hadden we een jeepsafari.

van een klif afspringen, klif springen. cliff jumpen, klif duiken, alanya, turkije, bucket list, bucket list blog, bucket list klif springen,

We vaarde langzaam langs de kust van Alanya. We sprongen zo af en toe na het zonnebaden vanaf de boot het water in, gingen snorkelen in grotten en genoten vooral van het prachtige uitzicht. Na ongeveer 2 uur varen, zwemmen, eten en genieten kwamen we aan bij een plek die ik nooit meer zal vergeten.

We kregen de vraag of we mee wilde gaan, de grot in – I AM IN! En daar lag ik dan in het water om de eerste klim te maken (dit om de grot in te komen). We kregen als advies mee om goed op te letten. We moesten stijl naar boven. Je zag letterlijk geen hand voor ogen. Meerdere keren stoten ik mijn tenen, tegen stenen die ik niet eens zag liggen. Was dit wel zo goed idee? Ja, natuurlijk!

van een klif afspringen, klif springen. cliff jumpen, klif duiken, alanya, turkije, bucket list, bucket list blog, bucket list klif springen,

Wachten totdat ik de grot in mocht…zie je mij?

Het was echt mega stijl en we deden er best lang over om boven te komen. Soms ontstond er een file. Ik vraagde me op dat moment af waarom er geen mensen terug kwamen. Volgens de sommige mensen was dit de enige weg die door de grot liep.

Nog even klauteren en we kwamen aan om een mega gaaf uitzichtpunt in de grot. Er stonden tientalen mensen te wachten – maar waarvoor? Holy SHIT! Eén voor één zag ik mensen naar beneden springen. Fuck dit had ik niet verwacht. Volgens andere Nederlanders was dit de enige manier om naar beneden te komen. De terug weg was te gevaarlijk! Oke, dit hadden ze wel even mogen vertellen.

van een klif afspringen, klif springen. cliff jumpen, klif duiken, alanya, turkije, bucket list, bucket list blog, bucket list klif springen,

Daar staan we dan geduldig te wachten.

Meerdere mensen waren net zoals ik er niet van op de hoogte dat je we hier al gingen klif jumpen. We wisten dat het tijdens de boottocht ergens kon maar dat het ook nu was. Ik wilde dit ooit een keer doen in mijn leven, maar wel met mentale voorbereiding.

Het is nu of nooit – of beter ik heb geen keuze.

3 – 2 – 1 GO

van een klif afspringen, klif springen. cliff jumpen, klif duiken, alanya, turkije, bucket list, bucket list blog, bucket list klif springen,

Aaaaaaaach daar ga ik

Ze zeggen we eens dat je dit moet doen zonder er teveel bij na te denken. En dat klopt ook wel. Ik kreeg in 2016 nog is de kans om van 8 meter naar beneden te springen, maar doordat ik teveel nadacht durfde ik niet meer. Het is letterlijk gelijk doen. Gedachten op nul, angst omzetten in adrenaline en gaan met die banaan.

Deze ervaring was onwijs vet – ook wel beetje eng. Maar de adrenalinekick die ik er van kreeg was zo fijn. Heerlijk dat je je lichaam voelt gieren. Toen ik daar bovenstond wilde ik niet maar toen ik beneden was, wilde ik nog een keer. Helaas ging dit niet. Uit eigen ervaring heb ik nog een paar handige tips voor jullie…

Tips voor klif jumpen

 • Spring alleen als je weet hoe het moet en als er mensen bij zijn die je goed advies kunnen geven. Want op een bepaalde hoogte is het van groot belang dat je met een goede techniek springt.
 • Spring alleen op plaatsen waar het mag en waar je zeker weet dat het veilig is. Je wilt niet ergens springen waar het nadien blijkt dat het te ondiep is.
 • Niet teveel nadenken!
 • Laat je niet opjagen. Durf je echt niet! Doe het dan niet!
 • Voor de dames – doe een badpak aan. Mijn bikini was bijna zelf aan het zwemmen.
 • Spring niet als je rugklachten hebt. Je krijgt best een flink klap als je landt.

Ook voor mij zelf een handige tips voor als ik ga bungee jumpen bij de Victoria Falls – don’t think – DO IT. Want ik weet nu al dat ik misschien een duwtje in mijn rug moet krijgen.

Ben jij wel eens van een klif afgesprongen? Of staat dit ook op jouw bucket list?

van een klif afspringen, klif springen. cliff jumpen, klif duiken, alanya, turkije, bucket list, bucket list blog, bucket list klif springen,

Jump in het heerlijke blauwe water – stukje minder hoog dan de klif jump 😉

 

 

  25 Comments

 1. Ohh….dit zou zo niets voor mij geweest zijn. Echt zwaar hoogtevrees en een angst voor water. Ik heb ooit in Spanje in een zwempark van een soort rots afgesprongen. Dat was al super eng haha. Wel knap van je!

  Beantwoorden

 2. Ooit was ik op Jamaica waar – voornamelijk – stoere mannen van hoge kliffen in het water sprongen. Zelf deed ik er niet aan mee, ik was pas 18 en mocht de sprong niet wagen. Tijdens een boottocht in Halong Bay in Vietnam sprong ik wel – ook – van de boot . Dat was – inderdaad – hoog genoeg.

  Beantwoorden

  • Bij mij waren het over het algemeen ook veel mannen. Ook in Thailand over grote deel was man. Gelukkig waren er ook genoeg stoere dames.

   Beantwoorden

  • Wat toevallig. Was het bij jullie toen wel allemaal duidelijk? En konden mensen toen wel terug naar beneden via de grot. Ben wel benieuwd of dat niet alleen bij ons was.

   Beantwoorden

 3. Heel stoer van je! Toch wel even schrikken als je bikini ervandoor wilt gaan nadat je gesprongen bent. 🙂 Ik ben zelf echt een kluns, dus de hike naar boven vormt al een aardige uitdaging. Ik denk niet dat ik het zou durven.

  Beantwoorden

 4. Wat superstoer dat je dit gedaan hebt. Ik ben niet meteen een angsthaas, maar ik zou denk ik dit niet durven… bang dat er een rots onder water zit waar ik op terecht zou komen… die angst heb ik ook altijd als ik dan anderen zie springen.

  Beantwoorden

  • Ik hoorde laatst van iemand die daar ook is geweest dat ze dat wel moesten vertellen haha. Gelukkig was het een zeer toffe ervaring.

   Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.