Andere solo reizigers ontmoeten tijdens je reis in 7 tips,7 tips voor solor reiziger, tips voor alleen backpacken, tips om andere mensen te ontmoeten, reizen, mensen ontmoeten, backpacken, tips backpacken,
Reistips

Andere solo reizigers ontmoeten tijdens je reis in 9 tips

De meeste backpackers trekken er alleen op uit. Alleen de wereld ontdekken, op avontuur gaan en vooral goed jezelf leren kennen. Tijdens het reizen zie je genoeg andere solo reizigers en daarmee is het natuurlijk leuk om mee in contact te komen. Maar hoe doe je dit? Ik geef je 9 tips.

De eerste keer alleen erop uit met je backpack kan eng zijn. Vooral als je bedenkt dat je ook echt alleen gaat. Geen vrienden of familie om op terug te vallen. Maar wat is er nou mooier om terug te kunnen vallen op die gemaakte vrienden voor even. Hoe kan ik andere solo reizigers ontmoeten? Die vraag krijg ik vaak.

Zelf ben ik een persoon wat gemakkelijk contact legt en snel aan de praat komt met vreemde mensen. Tijdens mijn eerste backpackreis door Thailand was het wel even zoeken hoe contact te leggen. De eerste nacht sliep ik in een hotel en kreeg ik geen contact met andere mensen. Er was geen ontmoetingsplek en het was vooral een beetje saai.

Na maten van tijd is alleen zijn onwijs fijn en ik reis ook graag met mijn eigen ik. Maar de eerste dagen doe ik het liefs nieuwe contacten aan. Daarom besloot ik na het verblijf in het hotel door te gaan voor een hostel. En dit was mijn beste keuze ooit. Maar zoek je toch nog naar tips of handvatten, dan heb ik er 9 voor je in de aanbieding.

Deze 9 tips zijn uit het oogpunt van een backpackers geschreven. Natuurlijk kan je deze ook toepassen als je wel solo reist maar zonder backpack.

1: Verblijf in hostel, vermijd hotels

Natuurlijk wil dit niet zeggen dat je nooit tijdens je backpackreis in een hotel kunt slapen. Het kan juist even fijn zijn om jezelf terug te trekken. Maar wil je sneller en gemakkelijker in contact komen met andere reizigers, slaap dan in een dorm (slaapzaal) in een hostel. Je komt dan sneller in gesprek. De eerste begroetingen in welke taal dan ook zijn de ijsbrekers en daarna volgen de gesprekken van zelf met “where you from” of “how long will you stay”.

Andere solo reizigers ontmoeten tijdens je reis in 7 tips,7 tips voor solor reiziger, tips voor alleen backpacken, tips om andere mensen te ontmoeten, reizen, mensen ontmoeten, backpacken, tips backpacken,

2: Gebruik sociaal media

Op Facebook zijn er verschillende groepen waarbij je kan aansluiten. Toen ik door Thailand reisde sloot ik mezelf aan bij “Azie Backpackers“. Dit is een groep met 49.000 leden. Ik deed voor mijn vertrek een oproep of er nog meer mensen in de zelfde periode een rondreis door Thailand maakte. En ja hoor dat was. Samen met hem heb ik verschillende plekken in Thailand bezocht. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer groepen zoals Afrika Backpackers of We Are Travellers.

3: Meet Up website

Ook is er een website waar over de gehele wereld meet ups worden geregeld, genaamd Meet Up. Van wekelijkse meetings in de bar, fotografie meetings in grote hoofdsteden of lonely dans meetings (waar je kan gaan dansen als je geen dansbuddy hebt). Tijdens deze meetings doe je weer nieuwe contacten op en wie weet een nieuwe vriendschap. En als je wilt kan je ook je eigen meeting regelen.

4: Boek een trekking of tour bij een organisatie

Veel backpackers vinden het fijn om zelfstandig erop uit te gaan. Maar een trekking of tour te boeken bij een organisatie is een perfecte manier om andere mensen te ontmoeten. Vaak ben je meerdere samen aan het reizen en dit vormt vaak een band. Leuk kan zijn dat je daarna verder met elkaar trekt. En zo niet dan heb je gewoon super leuke dagen gehad met een vriendschap voor even.

Andere solo reizigers ontmoeten tijdens je reis in 7 tips,7 tips voor solor reiziger, tips voor alleen backpacken, tips om andere mensen te ontmoeten, reizen, mensen ontmoeten, backpacken, tips backpacken,

5: Ga Couchsurfing

Wil je echt in contact komen met de lokale bevolking dat is couchsurfing echt de ultieme manier om dat te doen. Eigenlijk is het heel simpel. Je maakt een account aan, vult alle gegevens in, zoekt uit waar je wilt slapen, gaat daar naar toe en slaap in het huis van een persoon die op die plek woont. En het is gratis.

Voordeel: vaak ga je samen met de lokals op pad of je krijgt insider tips.

6: Eten bij lokals

Hoe leuk is het om eten te proeven wat door een lokal is gemaakt? Tijdens het eten kom je aan de praat en kom je de leukste dingen te weten over de plek die je bezoekt of over de mensen waar je komt eten. Perfecte combinatie als je het mij vraagt. Dit is wel tegen betaling maar daarvoor krijg je een hoop terug. Via de website EatWith kan je aanschuiven voor een lekkere maaltijd.

Andere solo reizigers ontmoeten tijdens je reis in 7 tips,7 tips voor solor reiziger, tips voor alleen backpacken, tips om andere mensen te ontmoeten, reizen, mensen ontmoeten, backpacken, tips backpacken,

7: Duik het nachtleven in

Hou je van een dansje of vind je het leuk om een drankje aan de bar te drinken: duik dan het nachtleven in. Alleen erop uit trekken om één drankje te drinken, is wat onwennig. Zelf heb ik het een aantal keer gedaan en is mij goed bevallen. Vooral omdat ik niet enige was die alleen aan het hangen was aan de bar. Ik kwam dus snel in contact met andere solo reizigers. Zo bezocht ik ook de Full Moon party in Thailand met allemaal net gemaakte vrienden.

Dans like nobody is whatching

8: Wees niet terughoudend

Blijf niet alleen op je kamer zitten of ga zo snel mogelijk weg uit het hostel. Ga zitten in de gezamenlijke ruimte, stel vragen en maak afspraken. Ga mee op tripjes die spontaan georganiseerd worden. Begin ook spontaan een gesprek. Oké, die lijkt misschien gemakkelijker dan het is. Maar je zult merken dat zodra je een ruimte binnen komt, dat mensen graag willen weten waar je vandaan komt. En als ze horen dat je uit Nederland komt ;).

Verder kan je deze vragen stellen als je daar moeite mee hebt: hoe gaat het met je, welke landen heb je al bezocht, heb je tips voor vandaag om te doen, is het eten hier lekker, hoe lang ben je al onderweg of reis je alleen? Je kan het zo gek en gemakkelijk niet bedenken om een gesprek te openen. En vele backpackers en solo reizigers zijn het gewend. Dus shoot the question…

Andere solo reizigers ontmoeten tijdens je reis in 7 tips,7 tips voor solor reiziger, tips voor alleen backpacken, tips om andere mensen te ontmoeten, reizen, mensen ontmoeten, backpacken, tips backpacken,

9: Ben eerlijk en open

Ben vooral open en eerlijk naar je medereizigers. Daarmee bereik je het meeste. Wil je nou die ene activiteit wel doen maar nu vandaag, geef dat aan dat je dit morgen wilt doen. Willen ze op een olifant gaan rijden maar ben je tegen heel die activiteit? Zeg dit eerlijk maar behoud respect voor ieders mening. Proberen ze je over te halen om te gaan klifjumpen maar vind je dit mega eng, zeg dit dan. Eerlijkheid wordt gewaardeerd.

Wat als je geen zin hebt om andere te ontmoeten?

Niks moet. Wil je even alleen zijn, dan kan je dat als solo reizigers voor jezelf beslissing. Je hoeft met niemand echt rekening te houden. In het volgende artikel leg ik ook uit waarom alleen reizen zo goed voor je is. Je kan gewoon “nee” zeggen als  je liever een dagje alleen met je boek aan het zwembad wilt blijven.

Meer lezen over alleen reizen of backpacken:

Lees ook:

Heb jij nog tips om andere solo reizigers te ontmoeten?

Foutje gezien? Meld het.

  22 Comments

 1. Wat een super goede tips! Ik zou nooit alleen op reis durven en heb daar nu ook de gelegenheid niet voor (werk, kind, studie, vrouw) maar ik word stiekem wel een beetje jaloers als ik dit zo lees en de foto’s zie! 😉

  Beantwoorden

 2. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik absoluut geen backpacker ben. Eerder een ‘luxe-diertje’ dus graag een hotel met het liefst ook nog vier sterren. Nu is het wel anders omdat ik werk sinds mijn twintigste, al vrij snel ging samenwonen (ook twintig) en we dus samen best wat verdienden en ook uit konden geven. Met acteerles (op mijn 36ste overigens) heb ik wel gelogeerd in een oude boerderij in Frankrijk. Met zijn allen op een slaapzaal (en we kenden elkaar grotendeels niet). Het ‘samen maar toch alleen’ doen zorgde wel voor een bepaalde verbondenheid die ik herken in je verhaal. Goede tips overigens!

  Beantwoorden

 3. Wat een fijne tips! Ik was vorig jaar in Thailand en heb voornamelijk in B&B en hotels gelogeerd en was vaak alleen. Dat viel me eerlijk gezegd een beetje tegen. In de hostels waar ik verbleef, was het ontzettend rustig (laagseizoen). Pas in het zuiden kwam ik eindelijk mensen tegen met wie ik kon optrekken, maar ik reisde ook een hele andere route dan de meeste toeristen. Ik ging een beetje tegen de draad in, haha.

  Beantwoorden

 4. Ik kwam ze vroeger ook vooral in hostels tegen, en vaak in de trein of bus! In het uitgaansleven ook wel inderdaad, hoewel ik dat niet altijd deed omdat je vaak heel vroeg op moest om een bus of trein te halen of iets unieks te zien.

  Beantwoorden

 5. Goede tips lijkt me. Ik ben eigenlijk nog nooit echt alleen op reis geweest, altijd was ik wel met iemand anders of (deels) met een groep. Wie weet ga ik ooit nog eens alleen, hoewel ik samenreizen juist erg fijn vind.

  Beantwoorden

 6. Een dorm is echt zo niet mijn ding (meer) om mensen te ontmoeten! Ik wil lekker slapen als ik in bed lig, niet kletsen.

  Ik vind spontane ontmoetingen op een terrasje of onderweg meestal het fijnst.

  Beantwoorden

 7. Mooi voorbeeld: in september verbleef ik in San Francisco ook in mijn eentje in een hostel. Drie keer per week was er een free dinner. Ik heb me aangemeld als kok en heb met een aantal andere reizigers het diner gemaakt. De kok was zo blij met ons dat hij maar drankjes voor ons bleef mixen. Gezellig was het dus al 😉 En met het kookgroepje ben ik een paar avonden uit geweest. Wat nu alleen op reis? 😀

  Beantwoorden

 8. Ik vind het altijd zo vervelend als een hostel niet een gemeenschappelijke ruimte / keuken heeft… Op die plekken ontmoet ik toch altijd de meeste mensen. Aan Meet Up had ik nog niet gedacht, ken het wel in Nederland, maar het is natuurlijk overal actief. Ik ga er meteen even op kijken, leuk!

  Beantwoorden

 9. Leuk om je tips te lezen om andere reizigers te ontmoeten. Ik ben vorig jaar voor het eerst alleen op reis geweest en hoef niet per se nieuwe mensen te ontmoeten. Vind het juist fijn om dan mijn eigen plan te trekken. Eatwith is nog wel een optie mocht ik zin hebben om mensen te ontmoeten.

  Beantwoorden

 10. Klopt idd in hotels loop je vaak tegen het feit aan dat er niet echt een plek is waar mensen echt gaan zitten om elkaar te ontmoeten. In hostels is dat veel gebruikelijker.

  Beantwoorden

 11. Een artikel dat ik echt net nodig had! Ik ga in mei alleen naar Kaapstad, en ben suuuuper zenuwachtig haha. Goeie tip van die tours & trekkings bij een organisatie!
  Btw, hoe grappig waren die sokken die je moest aandoen in Khao Yai, haha!

  Beantwoorden

  • Snap dat je zenuwachtig bent maar het gaat helemaal goed komen. In Kaapstad zul je zeker niet de enige zijn die alleen reist dus zoek de hostels op en zo maak je gelijk al nieuwe reisvrienden. En ja die tours zou ik zeker aanraden. Alvast onwijs veel plezier.

   Oooh ja die sokken. Die zorgde er wel voor dat we geen vieze bloedzuigers aan onze benen zouden hebben haha.

   Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.