Travel

7 redenen waarom alleen reizen goed voor je is

Alleen reizen schrikt de meeste mensen af en al helemaal als je zegt dat je het heerlijk vindt. Maar niets is minder waar. Alleen reizen is GE WEL DIG! Echt waar. Hier vertel ik je 7 redenen waarom alleen reizen zo ontzettend goed voor je is en leuk natuurlijk!

1. Je leert nieuwe mensen kennen

Trust me…je bent niet de enige die alleen aan het reizen is. Overal waar je komt zijn er mensen die alleen de reis maken. Besluit je om in hostels te slapen, dan ontkom je er niet aan. Je komt dan genoeg mensen tegen die ook net zoals jij de reis alleen maken. Vorig jaar tijdens mijn reis door Thailand ontmoette ik om de haverklap nieuwe mensen. Ontzettend leuk. Uit allerlei landen, culturen – nieuwe vriendschappen voor even of altijd! Ook later in mijn reis door Thailand kwam ik sommige mensen weer tegen en maakte we samen weer nieuwe avonturen.

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, bangkok, nachttrein

Hier scheiden onze wegen. In het begin allemaal onbekende, nu vrienden met het zelfde verhaal.

2. Je verlegt je eigen grenzen

Alleen reizen kan eng zijn, vooral de eerste keer dat je gaat. Je merkt dat je soms over een bepaalde grens moet gaan. Ben je niet een extravert persoon dan is het een uitdaging om door meer personen aan te spreken. Je zult van jezelf verstelt staan hoeveel grenzen je breekt en hoeveel dingen je overwint. Elke keer verleg je een grens en dat is zeker niet stom – juist heel krachtig. Als het dan toch niet goed voelt of fout heb je weer een wijze les voor je volgende reis. Want ik ben er van overtuigd dat fouten maken bij het leven hoort. Dus verleg die grenzen, overwin je angst en volg je dromen!

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, jordanie, jordan, alleen reizen door jordanie

Zo leuk vind ik alleen reizen 🙂

3. Het is levensverrijkend

Zoals in punt 1 leer je ontzettend veel nieuwe mensen kennen – en niet alleen uit je geboorteland. Uit alle uithoeken van de wereld kom je mensen tegen. Ook maak je (vind ik) sneller contact met de lokale bevolking. Door alleen al de weg te vragen, kan er een geweldig gesprek ontstaan. Je komt ook zo gemakkelijk met andere culturen en nationaliteiten in contact en dit is dan echt een verrijking is voor je leven. Je leert prachtige nieuwe dingen die je normaal niet zo snel zult ervaren als je met iemand samen reist.

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, bangkok, nachttrein

Prachtig gesprek gehad over waar deze man allemaal kwam sinds dat hij als monnik door het leven gaat. Hij wilde ook met iedereen op de foto – leuk.

4. Het is goed voor je zelfvertrouwen

Alleen reizen kan eng zijn. Lukt mij dit wel om mezelf te vermaken. Om een eigen planning te maken. Te kijken wat je gaat eten. Hoe je om gaat met alleen zijn. Het verwerken van tegenslagen. Het delen van ervaringen. Lukt dit, dan creëer je heel wat zelfvertrouwen. Je hebt het toch mooi zelf helemaal geflikt. Hoe meer je alleen reist hoe onafhankelijker je word, je krijg meer vertrouwen in jezelf en je weet hoe je beter met bepaalde situaties kunt omgaan. Het is natuurlijk fucking awesome gevoel als je in een onbekend land de weg vind – dit doet je dan maar weer – in je eentje!

Toch nog spannend, lees dan deze 6 handige tips voor alleen reizen

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, breda, station breda

Eerste keer alleen op reis, vlinders in mijn buik maar had er zoveel zin in.

5. Je kunt alles zelf bepalen

Je hoeft dus met niemand rekening te houden. Wat jij wilt doen, eten of slapen – dat bepaal jij. Niemand die zegt dat hij of zij geen zin in iets heeft. Ben je moe dan neem je een extra dagje rust. Maar wil je juist dingen ondernemen dan ga je er weer op uit. Wil je om 5 uur opstaan? Dan doe je dat! Wil je gaan snorkelen? Dan doen je dat? Wil je die dag niks doen? Dan doe je dat. Het is jouw reis! Jouw avontuur!

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, bangkok

Even niks en doen wat jezelf wilt in de vroege ochtend.

6. Je verbeterd je Engels

Als je Engels nog niet goed was, wordt dat het wel na een aantal weken/maanden reizen in je eentje. Engels is een wereld taal en echt bijna iedereen gebruikt dit ook om contact te leggen. Dat je in het begin nog moet zoeken naar de woorden is het na een paar weken – Hello, how was your day? Fine and yours? Cheers mate!

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, bangkok, nachttrein,

Tijdens een overstap kwam ik deze man uit Pakistan tegen. Na 3 uur kletsen was mijn Engels een stuk beter.

7. Je streept meer van jouw Bucket List af

Het is een feit. Reis je alleen, dan zie je meer van de dingen die jij ook wilt zien en je doet meer dingen die jij ook wilt doen. Jouw Bucket List wordt dan sneller kleiner of in sommige gevallen groter doordat je meer ontdekt. Maar wat ik probeer te zeggen is dat je, je eigen dromen achter na kunt gaan en verwezenlijken zonder dat je rekening met iemand moet houden.

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, bangkok, nachttrein

Na een geweldige tuktuk race door Bangkok – bucket list item done

Gelukkig heeft het reizen met iemand anders ook ontzettend veel voordelen. Juist wilde ik jullie laten zien dat alleen reizen echt niet zo verschrikkelijk is. Natuurlijk hoop ik in de toekomst ook met een partner deze prachtige wereld te kunnen ontdekken.

Maar voor nu…reizen alleen is kick ass. Het verrijkte mijn leven. Ik ben er door een veel sterker onafhankelijker vrouw geworden. Daarom raad ik ook iedereen aan (of je nou getrouwd bent of in relatie zit of niet) om een keer alleen te reizen. Ook al is het maar voor een weekendje weg. Het gaat je veel geven! Enjoy…

Handige artikel om te lezen als je alleen gaat reizen

Nu ben ik wel benieuwd. Wie van jullie heeft al is een keer alleen gereist? En hoe was dat? Nog niet alleen gereist. Zou je het willen doen? Of vind je het te eng…

 

Foutje gezien? Meld het.

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, bangkok, nachttrein

We kenden elkaar net 1 uur en gingen al gezellig uit eten. Argentinië Frankrijk, Australië en Nederland samen aan een tafel.

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, bangkok, nachttrein

Tijdens het wachten ontzettend veel lol gehad met de Thaise meisje. Enige communicatie ging met gebaren…

waarom alleen reizen zo leuk is, alleen reizen, alleen, single reisen, singel travel, reizen alleen, reisvrienden, bangkok, nachttrein

Deze meiden vonden het bijzonder dat wij alleen aan het reizen waren.

 

  38 Comments

 1. Mooi artikel. Het moet heerlijk zijn om met jezelf op reis te gaan en ervaringen op te doen voor het leven. Ik heb zelf nooit een (verre) reis in mijn eentje gemaakt. Ik denk dat ik ’t prima zou kunnen, ik ben er aan gewend om alleen te zijn (enig kind) en leg makkelijk nieuwe contacten. Ik ben sinds jaar en dag al samen met mijn man en wij hebben bijna al onze reizen samen gemaakt, op een enkele met (andere vrienden) na.

  Beantwoorden

  • Als eerste dankjewel – leuk dat je het artikel hebt gelezen en vooral dat je er dingen in terug ziet. Fijn dat je dan zo goed contact maakt. Dat scheelt natuurlijk al een heel stuk.

   Beantwoorden

  • Het is nieuw en sommige nieuwe dingen zijn eng maar als je het eenmaal toch doet, dan overwin je die angst en voel je je sterk.

   Beantwoorden

 2. Ik heb veel gereisd en wel eens alleen om ergens te komen om daar weer af te spreken, maar helemaal
  alleen nooit. Nu ik een gezin heb is de kans ook wel klein dat ik dat ooit ga doen 😉

  Beantwoorden

  • Dankjewel en het leuke is dat iedereen zijn eigen manier van reizen heeft. En samen met je vriend kan je gelukkig ook hele mooie dingen ervaren.

   Beantwoorden

 3. Wauw ik lees je blogs met veel plezier en je hebt helemaal gelijk! Ik ben bewust jong moeder geworden, die keuze brengt met zich mee dat sommige dingen even niet kunnen. Gelukkig vroeger veel gezien en gedaan, maar ik mis t wel ? Ik zal mijn kids zeker stimuleren de wereld te gaan ontdekken en veel te reizen.

  Beantwoorden

  • Wauw dankjewel voor je prachtige compliment 🙂 ik hoop dat je nog met veel plezier blijft lezen. Wel super mooi dat je het aan je kinderen gaat meer geven.

   Beantwoorden

 4. Vooral dat je echt kunt doen waar je zelf zin in hebt en meer zelfvertrouwen krijgt, spreekt me aan. Alleen reizen heb ik nooit gedaan en nu we drie kinderen hebben, zie ik het niet meer gebeuren. Vind dat verder niet erg, maar als ik dit lees zie ik wel hoe het je leven kan verrijken. Mooi!

  Beantwoorden

 5. Voor werk reis ik wel eens alleen, maar het liefst reis ik samen met mijn partner (en kleine meid). Ik vind het fijn mijn bijzondere momenten direct met een naaste te kunnen delen.

  Beantwoorden

  • Als eerste dankjewel natuurlijk. Is ook wel spannend en dat was het ook voor mij toen ik de eerste keer alleen ging. Maar de spanning wordt steeds minder na maten je meer alleen reist.

   Beantwoorden

 6. Inderdaad merk ik dat ik veel meer contact heb als ik alleen op pad ga. Ik vind het dan ook heerlijk om, ook al reis ik tegenwoordig met gezin, af en toe er even een middag alleen op uit te gaan. Lekker fotograferen en met de lokale bevolking kletsen… daar hebben de kids geen geduld voor. 🙂

  Beantwoorden

 7. Mee eens! Ik ben een paar jaar terug twee maal alleen op reis geweest en ik raad het iedereen aan om het minimaal eens in je leven te doen. Je kijkt toch heel anders tegen dingen aan en ik vond persoonlijk dat ik dingen intensiever beleefde.

  Beantwoorden

 8. Klinkt goed alleen reizen. Ik denk dat je er ook zeker dingen van leert. Zelf ben ik nog nooit alleen op reis gegaan. Mijn vriend en ik hebben het gewoon heel leuk samen op reis 😉

  Beantwoorden

  • Super fijn dat jij en je vriend het zo fijn hebben samen. Misschien toch is de stap nemen om een weekendje alleen te gaan. Wie weet wat je er van leert.

   Beantwoorden

 9. Helemaal mee eens. Ik was vorig jaar ook alleen op reis en dat was weer een aantal jaartjes geleden. Wel weer even wennen, maar ik heb wel alles kunnen doen wat ik wilde doen. Het is ook wel eens fijn om helemaal je eigen gang te gaan 🙂 .

  Beantwoorden

 10. Ik heb wel eens alleen gereisd of ‘alleen’ met een groepsreis mee en ik vond het heerlijk. Je kan je eigen plan trekken en ziet vaak precies de dingen die je graag wil zien. Nieuwe mensen leren kennen is altijd leuk, dus ook zeker een reden om alleen te reizen. Het is een bijzondere belevenis.

  Beantwoorden

  • Fijn dat het je zo goed bevallen is. Ook reizen met een groepsreis vond ik ook heel fijn maar dan wel met een soort van singlereis.

   Beantwoorden

 11. Allemaal zo waar! Het klinkt cliché maar ik denk dat het voor iedereen goed zou zijn om minimaal 1 keer een reis alleen te maken. Al is het maar voor een paar dagen. En die vrijheid die je dan ervaart is best verslavend haha ;p

  Beantwoorden

 12. Ik reis samen met mijn man, en ik vind het onwijs tof om onze avonturen met elkaar te delen. Toch denk ik dat alleen reizen heel waardevol en leerzaam is. Je stapt uit echt je comfort zone als je alleen op pad gaat. Ik wil het zeker nog eens doen, te starten met een weekendje weg 😉

  Beantwoorden

  • Weekendje weg is natuurlijk een goede basis om mee te beginnen. Kijk maar uit dat je niet meer wilt ;). Jullie reizen samen vind ik ook erg inspirerend.

   Beantwoorden

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.